Australiassa hoitajat lakossa vuorokauden – syynä hoitajapula ja palkka

Ammattiliitto NSWNMA on vaatinut hoitajamitoituksen takaamista jokaiseen työvuoroon jo kymmenen vuotta.

Kuvateksti
Pula hoitajista on globaali.
Kuva: Steven Saphore / Lehtikuva

Tuhannet australialaiset sairaanhoitajat ja kätilöt osoittivat tiistaina mieltään Sydneyn kaduilla ja muun Uuden Etelä-Walesin osavaltion kaupungeissa.

Mielenosoitukset aloittivat Nurses and Midwives’ Associationin (NSWNMA) vuorokauden kestävän lakon, johon liiton mukaan osallistui noin 13 000 työntekijää. Lakossa oli yli 150 sairaalan ja terveydenhuollon toimintayksikön työntekijöitä eri puolilla osavaltiota.

Myös osavaltion ensihoitajien liitto the Australian Paramedics Association (APA) tukee vaatimuksia kieltäytymällä torstaina vuorokaudeksi henkilöstön siirroista. Niillä liiton mukaan paikataan työvoimapulaa ja leikataan kustannuksia. 

NSWNMA vaatii hoitajamitoitusta jokaiseen työvuoroon ja 2,5 prosentin korotuksia hoitajien palkkoihin.

Osavaltio on liiton pääsihteeri Brett Holmesin mukaan suhtautunut välinpitämättömästi julkisen sektorin hoitajapulaan jo pitkään.

Korona on tuonut puutteet näkyviin. 

"Jokainen pandemiahuippu on vaatinut jäseniltämme entistä enemmän, ja nyt mitta on tullut täyteen. Työ- ja potilasturvallisuus ovat heikentyneet."

Osavaltion terveysministeri Brad Hazzard pitää radiohaastattelussa hoitajien lakkoa "valitettavana", mutta hoitajamitoitus maksaisi "miljardin". 

Omikron-variantti on kuormittanut Australian terveydenhuoltoa. Viime aikoina tartunnat ovat kääntyneet laskuun.