Ensihoitajat tapon yrityksen ja uhkailun kohteena – tekijä syyntakeeton

Kotikäynnille menneet ensihoitajat kohtasivat fileerausveitsen ja tappouhkauksia.

Kuvateksti
Ensihoitajilla oli käräjäoikeuden mukaan syytä pelätä, että he ovat vakavassa vaarassa. Kuvituskuva: Mikko Nikkinen

Etelä-Savon käräjäoikeus totesi miehen syyllistyneen viime vuoden syyskuussa tapon yritykseen, laittomaan uhkaukseen ja virkamiehen vastustamiseen. Tapon yritys ja laiton uhkaus kohdistuivat ensihoitajiin ja vastustaminen poliisivankilan vartijaan.  

Käräjäoikeus jätti miehen kuitenkin rangaistukseen tuomitsematta, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesi hänet mielentilatutkimuksen perusteella syyntakeettomaksi.   

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan tapon yrityksen kohteelle joutuneelle ensihoitajalle kärsimyskorvausta 2625 euroa ja laittoman uhkauksen kohteeksi joutuneelle ensihoitajalle 750 euroa. Syyntakeettomuus pienensi korvausten määrää.  

Tehyn oikeuspalvelun lakimies Päivi Vanninen avusti tehyläisiä ensihoitajia oikeudenkäynnissä.  

Ensihoitajat olivat menneet päihtyneen miehen kotiin, koska tämä oli soittanut hätäkeskukseen. He olivat jo aiemmin samana päivänä käyneet tarkistamassa miehen toisessa osoitteessa. Kun ensihoitajat olivat saapuneet paikalle, mies oli ollut nukkumassa eikä muistanut syytä hätäkeskuspuheluun.  

Miehellä oli tapana soittaa hätäkeskukseen ilman syytä. Toinen ensihoitajista sanoi hänelle, että turhia hätäpuheluita ei pidä soittaa. Mies haki keittiöstä 16-senttisen fileerausveitsen ja iski sillä kolmesti kohti ensihoitajan ylävartaloa.

Molempiin ensihoitajiin kohdistuneet tappouhkaukset hän esitti lähtiessään hakemaan veistä ja ottaessaan sen käteensä.  

Ensihoitaja onnistui väistämään kaksi ensimmäistä iskua. Kolmannen hän torjui lyömällä työtietokoneellaan miestä käteen niin, että veitsi putosi lattialle. Tämän jälkeen ensihoitaja otti miehen hallintaotteeseen ja vei hänet lattialle. Mies rauhoittui ja ensihoitajat veivät hänet sairaalaan, jossa poliisit olivat vastassa. 

Käräjäoikeus toteaa, että ensihoitajilla oli syytä pelätä turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Käräjäoikeus myös muistuttaa, että ensihoitaja on terveydenhuollon ammattihenkilö, ei voimankäytön ammattilainen, joten tilanne on ollut pelottava ja poikkeuksellinen. 

Käräjäoikeuden tuomio on annettu huhtikuussa. Tuomittu haki valituslupaa hovioikeudesta, joka ei elokuussa sitä myöntänyt. Valituslupaa voi hakea vielä korkeimmasta oikeudesta, joten tuomio ei ole vielä lainvoimainen.