Ensihoitajat: Töistä on päästävä ehjänä kotiin

Suomen Ensihoitoalan Liitto haluaa rangaistukset ensihoitajiin kohdistuvissa rikoksissa samalle asteikolle kuin virkamiehen väkivaltaisessa vastustamisessa.

Kuvateksti
Ensihoitaja ei voi tietää, mikä kohteessa odottaa. Kuva: Annika Rauhala

Ensihoitohenkilöstö auttaa välittömän avun tarpeessa olevia ihmisiä samoin kuin pelastusalan ammattilaiset ja poliisit. Siksi ensihoitajiin kohdistuneesta rikoksesta pitäisi saada sama rangaistus kuin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Ensihoitoalan Liitto (SEHL) ja Suomen Palomiesliitto (SPAL) vaativat muutoksia rikoslakiin yhdessä. Liitot sanovat, että tuntuvammat rangaistukset viestisivät arvostuksesta ja kunnioituksesta ensihoitotyötä tekeviä kohtaan.

Väkivallan uhasta kertoo myös Ensihoitoalan Liiton tuore kysely, johon saatiin lyhyessä ajassa 377 vastausta. Yli 90 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Joka neljäs oli joutunut pahoinpitelyn kohteeksi.

Eniten oli kohdattu sanallista uhkailua ja aggressiivista käytöstä. Vastauksissa nousi esiin myös töniminen, tavaroilla heittely, ampuma-aseella tai teräaseella uhkailu ja tappouhkaukset.

Ensihoitajien mielestä heitä koskeviin uhka- ja väkivaltatilanteisiin ei suhtauduta riittävällä vakavuudella. Esiin nostetuista tilanteista lähes 40 prosenttia ei johtanut mihinkään toimenpiteisiin.

– Suomessa on tapahtunut vakavia loukkaantumisia ensihoitotehtävillä, kun ensihoitajat ovat joutuneet oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi. Ehjänä kotiin pääseminen ei ole enää itsestäänselvyys. Kuolemantapauksilta on onneksi vältytty, vielä, liitto toteaa.