Finnwatch: Sote-yritysten verovastuuseen jäämässä puutteita

Julkinen maakohtainen veroraportointi toisi yritysten verosuunnittelun päivän valoon ja kansalaisten arvioitavaksi.

Kuvateksti
Englannin kanaalissa sijaitseva Guernseyn saari on yksi maailman veroparatiiseista. Kuva: Topfoto / Lehtikuva

Sote-yritykset pystyvät edelleen piilottamaan aggressiivisen verosuunnittelunsa. Finnwatchin mielestä sote-uudistuksen valinnanvapauden lakiluonnos on verovastuun osalta edelleen puutteellinen, vaikka hallitus on joitain puutteita korjannutkin. 

Lakiluonnoksessa säädetään suurille kansainvälisesti toimiville sote-palveluntuottajille velvollisuus julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin. Sillä voitaisiin arvioida yritysten veronmaksun vastuullisuutta.

Yrityksiltä vaadittavat tiedot ovat kuitenkin liian suppeat. 

– Lakiluonnos ei edelleenkään ole linjassa olemassa olevan maakohtaista veroraportointia koskevan sääntelyn kanssa. Tätä ei voi selittää millään muulla kuin poliittisen tahdon puutteella, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Aggressiivisella verosuunnittelulla yritys pyrkii välttymään veroilta. Suunnittelussa hyödynnetään kansallisten verolakien aukkoja ja keskinäisiä eroavuuksia. Aggressiivinen verosuunnittelu ei ole laitonta, joten verottaja ei voi siihen puuttua.  

Finnwatchin mukaan julkisen maakohtaisen veroraportoinnin minimitasoksi tulisi asettaa voimassa olevassa verotusmenettelylaissa säädetyt tiedot. Kaikkein suurimmat kansainväliset yritykset joutuvat jo nyt raportoimaan ne maakohtaisesti veroviranomaisille.

– Tiedot paljastaisivat muun muassa lääkäreiden tulonmuuntoon liittyvän verokikkailun, Vartiala muistuttaa.

Finnwatch on arvioinut, että monikansallisten yritysten aggressiivinen verosuunnittelu vie Suomelta vuosittain 430–1400 miljoonaa euroa yhteisöverotuloja. Määrä vastaa 10–31 prosenttia Suomen 4,5 miljardin euron yhteisöverotuotoista vuonna 2015.

Finnwatch on  kansalaisjärjestö, joka tutkii yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia. Tehy on Finnwatchin Ihmisarvoisen työn ohjelman kumppani.