Hoitajien erityisosaaminen vaarassa kadota, kun Töölön tapaturma-asema sulautuu Siltasairaalaan – ”Samat mokat toistuvat”, sanoo Tehyn pääluottamusmies

"Henkilöstöä ei ole sulautumisen suunnittelussa kuultu riittävästi. Osaamisen siirtyminen, työvuorosuunnittelu ja esimiestyö aiheuttavat epävarmuutta", sanoo Tehyn Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Mika Huhtaniemi.

Kuvateksti
Töölön tapaturma-asema on  yksi Pohjois-Euroopan suurimmista traumakeskuksista, jonka vastuualueella asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä. 
Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Töölön tapaturma-aseman sulautuminen Siltasairaalaan ei suju hyvin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. 

Huonosti hoidettu muutos uhkaa Tehyn mielestä hajottaa pitkään kehitetyn kansallisesti tärkeän traumahoidon kokonaisuuden ja vaarantaa suuronnettomuusvalmiutta.

Siltasairaala sijaitsee Helsingin Meilahden sairaala-alueella. Sen on tarkoitus avautua helmikuun alussa. 

"Vakavassa ja kroonisessa hoitajapulassa on erityisen outoa, että Hus eskaloi tilannetta huonolla henkilöstöpolitiikalla. Henkilöstöä ei kuunnella, eikä heidän osaamistaan käytetä muutosten suunnittelussa ja toteutuksessa. Päälle vielä viitataan kintaalla hoitohenkilöstön erikoisosaamiselle", sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen

"Henkilöstöä ei ole sulautumisen suunnittelussa kuultu riittävästi. Osaamisen siirtyminen, työvuorosuunnittelu ja esimiestyö aiheuttavat epävarmuutta", sanoo Tehyn pääluottamusmies Mika Huhtaniemi.

Huhtaniemi on ollut mukana Siltasairaalan toimintojen suunnittelussa ennen nykyistä tehtäväänsä.

”Olen moneen kertaan korostanut, että toimintojen yhtenäistäminen pitää aloittaa hyvissä ajoin, mutta yhteisten näkemysten ja ratkaisujen hakeminen ja niistä viestiminen on ollut huonoa.”

Tehy selvittää, onko yhteistoimintaprosessi mennyt sääntöjen mukaisesti. 

"Muutos on hoidettu huonosti. Muutoksista ei Husissa tunnuta oppivan mitään, sillä aina tulee tunne, että samat mokat toistuvat."

Tapaturma-asema on ollut yksi Pohjois-Euroopan suurimmista traumakeskuksista, jonka vastuualueella asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä. Työssä tarvittavan osaamisen saavuttaminen vie vuosia.

Töölön tapaturma-aseman tapauksen yhtenä taustatekijänä on Millariikka Rytkösen mukaan todennäköisesti sama trendi, jota on nähty muuallakin erikoissairaanhoidossa.

"Hoitajien erikoisosaamista halutaan häivyttää. Heitä pidetään 'yleismiesjantusina', joita voi heitellä tehtävästä ja työyksiköstä toiseen. Vaikea nähdä, että lääkäreiden kohdalla toimittaisiin näin eli vaikkapa ortopedi hyppäisi kardiologiksi." 

Tapaturma-asemalla työskentelevät hoitajat ovat Ylen mukaan vedonneet kirjelmällä työnantajaan. Hoitajat haluaisivat säilyttää erikoisalansa työskentelyn, oman, toimivaksi kokemansa työvuorosuunnittelun sekä esihenkilöiden nykyisen työnjaon.

Ajatus kirjelmästä on lähtenyt hoitajista itsestään. 

Huhtaniemen mukaan sulautuminen ei ole nyt toteutumassa toimivalla tavalla.

”Muiden työnantajien kannattaa ottaa opiksi integraation epäonnistumisesta Husissa.”

Husin hallintoylihoitajan Marja Renholmin mukaan työnantaja on valmis keskustelemaan hoitajien kanssa.