Hoitajille korvausta perusteettomasta työsopimuksen päättämisestä – Tampereen kaupungin olisi pitänyt palkata Pihlajalinnan entiset työntekijät, kun palvelutalon toiminta siirtyi kaupungille

Turun hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden aikaisemman tuomion, joka liittyy vanhusten tehostettua palveluasumista koskevaan liikkeenluovutukseen. Tampereen kaupungin olisi pitänyt palkata työntekijät vanhoina työntekijöinä.

Kuvateksti
Tampereen kaupunki päätti perusteettomasti palvelutalon hoitajien työsuhteita.
Kuva: Jaakko Martikainen

Kolme sairaanhoitajaa ja yksi lähihoitaja saavat kukin noin 7 000 – 10 000 euron korvaukset perusteettomasta työsopimuksen päättämisestä. Näin Turun hovioikeus vahvisti tuoreessa tuomiossaan Pirkanmaan käräjäoikeuden aikaisemman tuomion, josta Tampereen kaupunki oli valittanut.

Pihlajalinna oli tuottanut Pappilanpuiston tehostetun palveluasuminen yksikköä Tampereen kaupungin maksamana ostopalveluna. Kun sopimus päättyi helmikuussa 2018, kaupunki otti yksikön itse hoidettavakseen. Kaupunki ei suostunut ottamaan Pihlajalinnan entisiä työntekijöitä palvelukseensa, koska sen mielestä kyse ei ollut liikkeenluovutuksesta.

”Tampereen kaupunki oli yrittänyt tehdä jotain lähinnä teknisluonteisia tai näennäisiä muutoksia tehostettua palveluasumista koskevaan toimintaan, jotta sitä ei pidettäisi liikkeenluovutuksena. Hovioikeus ei kuitenkaan pitänyt muutoksia toiminnan kannalta merkittävinä”, sanoo Tehyn oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen.

Turun hovioikeuden tuomio vahvistaa näin korkeimman oikeuden kahta aikaisempaa tuomiota samankaltaisista tapauksista.

Tiaisen mukaan merkittävää tuomiossa on myös se, etteivät korvaukset alita 3 kuukauden palkkaa vastaavaa vähimmäissummaa.

”Hovioikeus katsoi, että 3 kuukauden minimikorvausrajaa ei ollut perustetta alittaa siksi, että kaupunki ei suostunut ottamaan hoitajia palvelukseensa, vaikka heillä olisi ollut liikkeenluovutukseen perustuva laillinen oikeus tähän.”

Asiaa on hoitanut Tehyn oikeuspalvelu.

Päätös ei ole lainvoimainen.

Lue lisää

Tampere tuomittiin maksamaan korvauksia tehyläisille – liikkeenluovutus ei mennyt kuten piti