Hoitamaan tullut filippiiniläinen joutui huijatuksi Suomessa

Hoiva-alan työ vaihtui alipalkatuksi siivoamiseksi.

Kuvateksti
Filippiiniläinen ei saanutkaan hoitotyötä Suomesta vaan siivosi alipalkalla. Kuva iStock.

Filippiiniläinen Emmer Benito tuli Suomen hoiva-avustajaksi viiden muun kanssa kesällä 2013. Tai luuli tulevansa.

Ennen matkaan lähtöä palkaksi sovittiin 1 700 euroa kuukaudessa. Ensimmäisen sopimuksen ohella jokaiselle tuli allekirjoitettavaksi myös toinen työsopimus, jossa palkka oli 1 400 euroa. Tämän lisäksi lähtijöiltä vaadittiin tuntuvia takuurahoja.

Saavuttuaan Suomeen kuusikko aloitti työt heti seuraavana päivänä. Työ ei kuitenkaan liittynyt mitenkään hoivaan tai hoitoon. Työ oli siivoamista toimistoissa, kodeissa ja kouluissa.

Emmer kertoo, että työ oli pettymys. Se ei vastannut sovittua eikä ollut työluvan mukaista. Vielä suuremman pettymyksen synnytti ensimmäinen palkka. Se ei ollut kummankaan allekirjoitetun työsopimuksen mukaista vaan 500 euroa kuukaudessa. Kun työnantaja vähensi palkasta asumis- ja muita kuluja, käteen jäi 200 euroa.

Emmer ja viisi muuta ehtivät tehdä töitä parinsadan euron bruttokuukausipalkalla viisi kuukautta. Silloin yhden kodin siivouksen yhteydessä selvisi, että siivousapua saavan suomalaismiehen puoliso on filippiiniläinen.

– Työnantajamme ei tätä tiennyt. Tältä filippiiniläisnaiselta ja hänen mieheltään saimme kuulla suomalaisesta työoikeudesta.

Työnantajaa vastaan nostettiin syyte kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä kansallisen alkuperän perusteella. Syytteen nostamisen jälkeen poliisi katsoi parhaaksi, että filippiiniläiset sijoitetaan turvapaikkaan. Turvapaikassa he asuivat yli vuoden ja vasta keväällä 2014 he pääsivät muuttamaan omaan kotiin. Turvapaikassa vietettyä vuotta Emmer kuvaa toivottamaksi ajaksi.

– Olimme eristyksissä, ei ollut töitä emmekä osanneet kieltä.

Nyt tilanne on toinen. Tyttöystävä suorittaa suomalaista sairaanhoitajatutkintoa ja Emmer opiskelee lähihoitajaksi.

– Osaan Suomea. Nyt on sellainen olo, että voimme elää tällä.

Käräjäoikeuden päätös asiasta tuli 17.2. Työnantaja määrättiin korvauksiin.

Tehy-lehti tavoitti Emmerin heti päätöksen jälkeen.

– Olen helpottunut.

Tuomio on lainvoimainen.

 

Korjaus 25.2.2019 Juttuun lisätty tieto tuomion lainvoimaisuudesta.