Hovioikeus: Palvelutalolle ja sen ex-johtajalle tuomio – pomo uhkasi hoitajien henkeä, jos he kertovat epäkohdista

Mikkeliläisen palvelutalo Pietarinpirtin ja sen entisen johtajan tuomio piti hovioikeudessa. Kaksi sairaanhoitajaa saavat tuntuvat korvaukset epäasiallisesta kohtelusta.

Kuvateksti
Kaksi sairaanhoitajaa teki syksyllä 2016 huoli-ilmoituksen työpaikkansa Pietarinpirtin epäkohdista, muun muassa vanhusten karkailuista. Siitä koitui heille työpaikalla vaikeuksia. Asiaa on puitu oikeudessa useampi vuosi. Kuva: Paula Myöhänen

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden päätöstä kahden sairaanhoitajan vahingonkorvausten määristä mikkeliläisen palvelutalo Pietarinpirtin tapauksessa.

Tehy-lehti on seurannut tapausta pitkään ja oikeutta on käyty Tehyn tuella.

Hovioikeus katsoi, että ex-johtaja syyllistyi kahteen työturvallisuusrikokseen ja kahteen työsyrjintään. Eläköitynyt johtaja tuomittiin yli 5 000 euron korvauksiin ja noin tuhannen euron päiväsakkoihin. Lisäksi hän maksaa oikeudenkäyntikulut.

Johtaja rikkoi työturvallisuusmääräyksiä kohtelemalla sairaanhoitajia epäasiallisesti. Epäasiallinen kohtelu alkoi, kun hoitajat ryhtyivät tuomaan esiin palvelutalon toimintaan liittyviä epäkohtia ja tekivät huoli-ilmoituksen. Talosta muun muassa karkaili vanhuksia, koska lukituksessa oli puutteita.

Hovioikeus katsoi, että huoli-ilmoituksen tekeminen on mitä ilmeisimmin vaikuttanut toisen hoitajan saamiin varoituksiin ja toisen työsuhteen päättämiseen. Niille ei löytynyt asiallisia perusteita.

– Sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoitusvelvollisuuden täyttäminen ei saa johtaa minkäänlaisiin haitallisiin seuraamuksiin työntekijälle. Laissa on kielletty syrjiminen ammatillisen toiminnan vuoksi, sanoo lakimies Ilkka Wennberg Tehystä. 

Hovioikeus katsoi myös näytetyksi, että johtaja on saunan pukuhuoneessa uhannut nylkeä omin käsin toisen sairaanhoitajan, jos tämä puhuu talon epäkohdista jotakin aluehallinnon edustajille. Toista sairaanhoitajaa johtaja uhkasi kuristamisella.

Taloa ylläpitävä Mikkelin Vanhainkotiyhdistys tuomittiin maksamaan kahdesta työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoa 4 000 euroa.

Vanhainkotiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja sen sijaan vapautettiin työsyrjintäsyytteistä, koska katsottiin, että hän ei osallistunut talon päivittäiseen johtamiseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Lue lisää:

Pomo uhkaili hoitajaa saunan pukuhuoneessa - palvelutalo ja sen ex-johtaja tuomittiin tuntuviin korvauksiin

Potilaiden turvallisuus huoletti - potkut tuli