Mikkeliläinen Pietarinpirtti on monen viranomaisen tutkinnan kohteena. Kuva Paula Myöhänen.

Potilaiden turvallisuus huoletti – potkut tuli

Mikkeliläisen palvelutalo Pietarinpirtin sairaanhoitajat pelkäsivät potilaiden puolesta ja ilmoittivat epäkohdista. He joutuivat jättämään työnsä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ja Mikkelin kaupunki ovat tehneet syksyn mittaan Pietarinpirttiin useita valvonta- ja tarkastuskäyntejä, joiden yhteydessä on pyritty ohjaamaan muun muassa parempaan lääketurvallisuuteen. Valvonta käynnistyi sairaanhoitajien ilmoituksista.

Pietarinpirtissä on työskennellyt johtajan lisäksi kaksi sairaanhoitajaa. Sairaanhoitaja Tiina Väisänen on irtisanottu joulukuussa, ja hänen kollegansa Karoliina Harju päätti työsuhteensa itse työnantajasta johtuvista syistä. Tehyn lakimiehet selvittävät tapauksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Sairaanhoitajat tekivät alkusyksyllä työpaikastaan sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen, koska he olivat huomanneet potilasturvallisuutta ja työturvallisuutta vaarantavia seikkoja. Hoitajat kertovat, että he yrittivät ratkaista epäkohtia ensin työpaikan sisällä johtajan kanssa.

Eniten sairaanhoitajia huolestutti palvelutalon puutteellinen kulunvalvonta. Hoitajien mukaan muistisairaita vanhuksia karkasi lähes viikoittain, välillä päivittäin, sillä talon ulko-ovia pidettiin päiväsaikaan auki eivätkä vanhat poistumishälyttimet aina toimineet.

– Yritin puhua kulunvalvonnan puolesta. Kun joku vanhuksista oli kateissa, oli tavallista, että asiasta soitettiin vapaalla olevalle hoitajalle. Hän lähti autolla etsimään kadonnutta. Toinen vaihtoehto oli, että etsimään lähti joku työvuorossa oleva ja se oli pois vähistä hoitajaresursseista. Omaisille ja poliisille katoamisesta ei kerrottu ellei ollut pakko, Karoliina Harju kertoo.

Hoitajat pelkäsivät, että ennen pitkää joku jää auton alle tai paleltuu. Eräs vanhus esimerkiksi palautettiin yöpaitasillaan pitserian eteisestä, jonne hän oli tullut pakkasesta lämmittelemään.

Pietarinpirtti on yksityinen palvelutalo, jota ylläpitää Mikkelin vanhainkotiyhdistys ry. Talossa on 24 ryhmäkotipaikkaa, 34 palveluasuntoa ja 2 intervallihuonetta.

Mikkelin kaupungilla on Pietarinpirtin kanssa vanhusten tehostettua palveluasumista koskeva puitesopimus. Suurin osa asukkaista tulee palvelutaloon sitä kautta. Lisäksi palvelutalossa on reilut kymmenen itsemaksavaa asukasta.

Palvelutalon lääkehoidossa oli sairaanhoitajien mukaan paljon korjattavaa. Kaikilla lääkkeitä jakavilla ei ollut asianmukaista lääkelupaa. Kaikista lääkepoikkeamista ei tehty tai ei löydy ilmoitusta.

Myös moni Pietarinpirtin entinen työntekijä vahvistaa työkulttuurin olleen poikkeuksellisen. Moni koki, että talossa johdettiin pelottelemalla ja uhkailemalla.

Sen jälkeen, kun kaupunki ja avi ovat alkaneet selvittää asiaa, Karoliina Harju sai kaksi varoitusta. Tiina Väisänen irtisanottiin ilman kuulemista ja varoituksia, kun hän oli sairauslomalla.

He kokevat, että työpaikkojen menetys oli epäkohtien puheeksioton seurausta. Lain mukaan ilmoituksen tehneeseen työntekijään ei saa kohdistaa vastatoimia.

Pietarinpirtti on ollut sairaanhoitajille melko tuulinen paikka. Harju ehti työskennellä talossa yhdeksän kuukautta, Väisänen noin kaksi vuotta. Karoliina Harjulla on uusi työpaikka, mutta se tarkoittaa sitä, että hän joutuu asumaan viikot erossa perheestään. Myös Väisänen on aloittanut työt muualla.

– Koin, että työsuhteen päättäminen oli luovutusvoitto. Tunsin, että sairaanhoitajan etiikkani velvoitti minua puuttumaan epäkohtiin. En kuitenkaan enää pystynyt jatkamaan työpaikassa. Haluan kuitenkin kertoa, että yritin tehdä jotakin, Harju sanoo.

Pietarinpirtin johtaja Raija Lind sanoo, että palvelutalon toiminnasta on annettu julkisuuteen ja viranomaisille virheellistä tietoa. Hän sanoo, että toiminnasta ei ole tullut asukkailta yhtäkään valitusta.

– Kaupunki edellyttää tiettyjä kriteerejä ja me täytämme ne. Jos epäkohtia ilmenee, ne hoidetaan viipymättä kuntoon.

Hän kehottaa asian julkisuuteen nostaneita sairaanhoitajia katsomaan peiliin. Lindin mielestä palvelutalon sairaanhoitajat eivät ole vaihtuneet normaalia tiheämmin.

– Kaikista ei ole tähän tehtävään.

Lue myös: Huoletonta lääkehoitoa palvelutalossa

Kommentit

Käyttäjän Anonyymi kuva

Hyvä että on liitto joka ajaa tolkusti jäsentensä asiaa.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Aluehallintovirasto Ja Valvira voisi tehdä tarkastuskäyntejä muuallakin
Samanlaisia puutteita on monessa palvelutalossa. Helsingissäkin on ry pohjainen palvelutalo missä samat ongelmat on liitolle Aluehallintovirastolle Valviralle tehty ilmoitukset epäkohdista mitään ei ole tehty asialle työntekijöitä tulee ja menee Kaikki asiat on huonosti palvelutalossa kulissit pidetään yllä totuus on ihan muuta.

Käyttäjän Anu kuva

Johtaja kommentoi, ettei asukkailta ole tullut yhtään valitusta. Eikö ne asukkaat olleet muistisairaita? Eihän he oikeastaan edes ymmärrä miten he asuu.

Käyttäjän Vieras kuva

Haloo, tietysti asiakkaiden omaisilta sinä pilkunviilaaja :D

Käyttäjän Insinööri kuva

Kohta paljastuu, että Suomi onkin byrokraattisin ja korruptunein (johtajien suhden työntekijöihin) sekä huonosti johdetuin maa (Posti, Suomen urheilukomitea...).

Sen olen itse oppinut matkan varrella, että mistään ei kannata puhua ääneen tai korjata! Otat riskin potkuista ja syrjinnästä ilman palkkiota. Joskus näkee, että huonon johdon takia työntekijät tekevät työtä puoltehoisesti. Tämä ilmiö tapahtui mm. Nokian aikanani, kun yrityksen voitto ohjattiin johtajien miljoonabounuksiin, mistä seurasi sekä työntekijöiden ja lopulta laiskistuneiden johtajien motivaation lasku. Tyypillinen erimerkki erottelusta eli eihän työ ja työnteon ymmärtäminen johtajalle kuulu =)

Käyttäjän Onneksi on ammattiliitto kuva

Kyllä hävettäisi olla tämän paikan johtaja. Jos saikkarit eivät pysy työssään ja johtaja väittää, että kaikki on kunnossa, kunnei valituksia tule MUISTISAIRAILTA, niin kenenhän tässä pitäisi peiliin katsoa. Kuvottavaa.

Käyttäjän Totuus kuva

Kyllä minua enemmän Hävettäisi olla näiden lehtijuttujen takana olevat sairaanhoitajat. Voi kun kaikki malttaisivat odottaa sen totuuden julkaisemista ennen kuin kommentoivat, sillä tuskin asia on ihan näin mustavalkoinen.

Käyttäjän Huolestuttaa kuva

Näillä sairaanhoitajilla ei mitään hävettävää! Hyvä, että asiat ovat tulleet julki! Itse olin lähihoitajana tuolla paikassa. Voin sanoa, että työpaikkakiusaus kukoistaa johdon suosiollisella avustuksella.

Mainos
Mainos

Uutisia