HPV-rokotus kelpaa entistä paremmin

Tytöille annettava rokote vähentää pahimpien virustyyppien kiertoa. Jos virus halutaan hävittää kokonaan, pitää rokottaa myös pojat.

Kuvateksti
Jos papilloomavirustartunnat halutaan hävittää kokonaan, pitää rokottaa myös pojat. Kuva Ari Korkala

Koko Suomen HPV-rokotuskattavuus ylittää nyt ensimmäisen kerran 70 prosenttia. Vuonna 2002 syntyneistä tytöistä yli 70 prosenttia on saanut vähintään yhden HPV-rokoteannoksen.  Näin kertoo valtakunnallisen rokotusrekisterin tuore raportti. HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan syöpää.

– Kattavuus alkaa jo ilahduttaa, vaikka toki se voisi olla parempikin, toteaa ylilääkäri Tuija Leino THL:n Rokotusohjelmayksiköstä.

HPV-rokote ei tuota samalla tavalla laumaimmuniteettia kuin muut rokotteet, koska se annetaan vain tytöille. Tytöt saavat tartunnan pojilta. Tyttöjen välisessä seksissä tartunnan riski on teoreettinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Tytöille annettava rokote vähentää pahimpien virustyyppien kiertoa. Jos virus halutaan hävittää kokonaan, pitää rokottaa myös pojat.

Poikien rokottamisen kustannuksia selvitetään syksyllä. Poikia rokotetaan esimerkiksi Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Vain neljä prosenttia tytöistä asuu sellaisten terveyskeskusten alueella, joissa alle puolet vuonna 2002 syntyneistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen. Sen sijaan esimerkiksi Siilinjärvellä ja Naantalissa yhdeksän tyttöä kymmenestä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Pietarsaaren seudulla rokotuskattavuus on noin 30 prosenttia. Seudulla vaikuttaa rokotteisiin kielteisesti suhtautuva liike. Rokotuskattavuudessa näkyvät myös lestadiolaisuuden vaikutus sekä kouluterveydenhuollossa rokotuksiin käytettävissä olevat resurssit.

HPV-rokotukset alkoivat kansallisessa rokotusohjelmassa syksyllä 2013. Rokotteen voivat saada maksutta 11–12-vuotiaat tytöt.

Rokote torjuu syöpää estämällä papilloomavirustartuntoja. Se tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista.  Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta.