Hyvinvointialueet aloittivat ja hoitajapula on arkea – ”Hoitotyön johtamiseen tarvitaan kansallisia linjauksia”

Hoitotyön johtajalla on ratkaisun avaimet käsissään, kun puhutaan alan pitovoimasta. Tämä kannattaa muistaa uusilla hyvinvointialueilla, kun niiden hallintosääntöjä kirjoitetaan ja organisaatiokaavioita luodaan, painottaa johtaja Kirsi Sillanpää Tehystä.

Kuvateksti
Hyvä johtaja auttaa alaisiaan onnistumaan työssä.
Kuva: iStock

Suomen Sairaanhoitajat ja liiton jaostona toimiva Hallintoylihoitajat ry arvostelevat sitä, että uusille hyvinvointialueille on muodostumassa erilaisia johtamisjärjestelmiä ja osassa niistä hoitotyön johtaminen uhkaa jäädä sivuraiteille.

Johtaja Kirsi Sillanpää Tehystä tunnistaa ongelman. Kaikkien hyvinvointialueiden hallintosäännöissä ei mainita hoitotyön johtajia ja avata heidän vastuitaan, toimivaltaansa ja tehtäviään. Positiivisia poikkeuksiakin on.

"Esimerkiksi Vaasassa on onnistuttu tässä hyvin. Siellä nähdään hoitotyön johtamisen arvo. Hoitotyön johtajilla on avaimet käsissään, kun mietitään, kuinka parantaa alan pitovoimaa. Hyvä johtaminen luo hoitajille mahdollisuuden onnistua työssään."

Sillanpää näkee, että nyt hoitajapulan vallitessa on entistä tärkeämpää, että hoitotyön johtajalla on hoitoalan koulutus ja heitä on riittävästi kaikilla organisaation tasoilla.

Koska johtamisen käytännöt hyvinvointialueilla uhkaavat kehittyä kirjaviksi, Sillanpää kannattaa kansallista ohjausta – että hoitotyön johtamisen laadukkuutta koordinoisi sosiaali- ja terveysministeriö.

Suomen sairaanhoitajat ja hallintoylihoitajat esittävät, että ministeriöön perustetaan hoitotyön ylimmän toimihenkilön virka, jolla on valta ohjata hoitotyön laatua ja johtamista valtakunnallisesti.

Eduskuntavaalit käydään huhtikuun alussa. Tehyn tavoite tulevassa hallitusohjelmassa on varmistaa myös lainsäädännöllä, että soten suurinta henkilöstöryhmää eli hoitohenkilöstöä johtaa hoitaja.

Lue lisää:

Tehty työ uhkaa romuttua - Hyvinvointialueen hallintosäännössä mainittava hoitotyön johto

Blogi: Hoitotyön johtaminen tärkeämpää kuin koskaan