Käräjäoikeus tuomitsi Husin raskaussyrjinnästä – sairaanhoitajalle hyvitystä ja korvauksia 22 000 euroa

Hus sai jälleen kerran tuomion raskaussyrjinnästä.

Kuvateksti
Vuonna 1992 tasa-arvolakiin tuli määräys, jonka mukaan on kiellettyä jättää määräaikainen työsopimus uusimatta raskauden takia.
Kuva: Pia Ingberg

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Husin maksamaan syrjimälleen sairaanhoitajalle 22 000 euroa.

Sairaanhoitaja oli toiminut pitkään määräaikaisissa työsuhteissa Husissa Jorvin vastasyntyneitten valvontaosastolla. Määräaikaisten työsuhteiden ketju oli jo kerran aikaisemmin katkaistu perhevapaaseen. Sama toistui sairaanhoitajan toisen raskauden aikana.

Sairaanhoitaja vei asian Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen. Tapausta hoiti Tehyn oikeuspalvelun juristi Päivi Vanninen.

Aikaisempi syrjintäteko oli vanhentunut, jotta siitä olisi voinut nostaa enää kannetta, mutta syrjintäteoilla oli yhteys toisiinsa. Tältä pohjalta Tehyn juristi vetosi oikeudessa syrjinnän järjestelmällisyyteen, jolloin sitä olisi tullut pitää hyvityksen määrää korottavana seikkana.

”Käräjäoikeus ei kuitenkaan ottanut tätä tuomiossaan huomioon.”

Tuomioksi tuli, että Husin pitää maksaa 4 kuukauden palkka työsuhteen perusteettomasta päättämisestä sekä irtisanomisajan palkka. Sen lisäksi Hus tuomittiin maksamaan hyvitystä 8 000 euroa. Kaikkiaan Husin korvaussumma oikeudenkäyntikuluineen on yli 31 000 euroa.

”Hyvityksen määrä jäi käsittämättömän matalaksi. Käräjäoikeus on laajasti luetellut pelkästään hyvitystä kasvattavia seikkoja, ja todennut Husin menettelyn osoittaneen suurta piittaamattomuutta sekä lain säännöksistä että sairaanhoitajaa kohtaan. Käräjäoikeus on todennut jopa sen, että Husin toiminta on ollut tietoista ja että kyseessä on iso julkistyönantaja ja sairaanhoitajaan kohdistui useita syrjintätekoja.”

Hus on ilmoittanut, ettei se valita tuomiosta, joten se jää lainvoimaiseksi.

Toukokuussa 2023 Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion vastaavanlaisesta tapauksesta. Tuolloin Hus tuomittiin maksamaan syrjimälleen kätilölle 7 kuukauden palkan lisäksi 14 000 euroa hyvitystä.

korjaus 12.9. klo 18:40. Ensimmäisestä lauseesta poistettu sana oikeudenkäyntikuluineen ja kuvateksti tarkennettu.

Lue lisää

Käräjäoikeus tuomitsi Husin raskaussyrjinnästä – kätilölle hyvitystä ja korvauksia yli 43 000 euroa