Keva selvittää julkisen terveysyhtiön perustamista

Valtakunnallinen työterveysyhtiö tuottaisi palveluita julkisen sektorin työpaikoille.

Kuvateksti
Valtakunnallinen julkinen työterveysyhtiö ottaisi vastuulleen kuntien, maakuntien ja sairaanhoitopiirin työntekijät. Kuva: iStock

Työterveyden markkinoille saattaa vuoden 2019 alussa syntyä uusi toimija. Julkisen sektorin eläkeyhtiö Keva selvittää, miten julkisen sektorin henkilöstön työterveyshuoltoa voisi tulevaisuudessa tuottaa. Yksi vaihtoehto on perustaa valtakunnallinen työterveysyhtiö, joka tuottaisi palveluita julkisen sektorin työpaikoille. 

Yhtiö toimisi vaihtoehtona yksityisen sektorin tuottamalle työterveydelle. 

Keva selvittää uuden toimijan perustamisen mahdollisuutta sekä juridiikan että talouden kannalta. Samalla selvitetään, onko nykyisillä toimijoilla halua perustaa valtakunnallista yhtiötä.

Tällä hetkellä kuntien henkilöstön työterveyshuolto on järjestetty esimerkiksi liikelaitoksella, osakeyhtiöllä tai ulkoistuksilla.

– Tavoitteena on ennen kaikkea säilyttää hyvät käytännöt ja toimintatavat ja varmistaa työntekijöiden toimintakyky ja kuntoutus , Kevan johtajaylilääkäri Tapio Ropponen sanoo.

Selvitys on tarkoitus saada valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. Julkinen työterveysyhtiö on mahdollinen, jos isot kaupungit ja sairaanhoitopiirit innostuvat ajatuksesta. Toiminta voisi käynnistyä jo vuoden 2019 alussa. 

Julkisen työterveysyhtiön perustamisen taustalla on sote-uudistus. Sote-palvelut siirtyvät maakuntien vastuulle vuoden 2020 alusta. 

Selvityksestä kirjoitti ensimmäisenä Keva-lehti.