Korona poistettu yleisvaarallisen tartuntatautien listalta

Koronaviruksen tapausmäärät ja kuolemantapaukset ovat globaalilla tasolla laskeneet vuodenvaihteen jälkeen.

Kuvateksti
Korona on vastaisuudessa valvottava tartuntatauti. Valtioneuvoston asetus tulee voimaan tänään. Kuva: Tehy-lehden arkisto

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, jonka myötä covid-19-tauti ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti, vaan valvottava tartuntatauti.

Koronaviruksen tapausmäärät ja kuolemantapaukset ovat globaalilla tasolla laskeneet vuodenvaihteen jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO on toukokuussa luopunut taudin luokittelusta kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

Myös Euroopan unioni, sen jäsenvaltiot ja Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) ovat luopuneet poikkeusjärjestelyistä.

Tartuntatautilaki jakaa tartuntataudit yleisvaarallisiin ja valvottaviin tartuntatauteihin sekä muihin tartuntatauteihin, joista osa edellyttää säännöllistä seurantaa.

Tartuntatauti on valvottava, jos taudin esiintymisen seuranta edellyttää lääkärin antamia tietoja tai erikseen kerättäviä lisätietoja, taudin leviämisen ehkäiseminen edellyttää erityisiä toimia tai kyseessä on kansallisella rokotusohjelmalla ehkäistävä tauti.

Valvottavan tartuntataudin hoitoon käytettävät lääkkeet ovat potilaalle maksuttomia.

Rokotukset ovat tehokkain keino suojautua vakavalta koronataudilta. Rokotukset ovat säilyttäneet tehonsa myös muuntuneita viruskantoja vastaan, ja Suomen väestön rokotuskattavuus on hyvällä tasolla.