Hoitohenkilöstön mukaan työnantaja on ehdottanut kevään aikana korvaaviksi toimenpiteiksi ylitöinä tehtävää varallaoloa. Se tarkoittaisi töitä pienemmällä palkalla kuin talossa tällä hetkellä maksetaan.
– Uhka on ollut myös lomien perumisesta tai hätätyön teettämisestä, jolloin hoitajan on pakko suostua työmääräykseen. Henkilökunnan vajaamiehitys ei kuitenkaan täytä hätätyön kriteerejä, kertoo ammattiosaston varapuheenjohtaja Katri Mäkipanula.
Koska sijaisia on liian vähän, päivystyksen ja teho-osaston hoitohenkilöstö on noudattanut keväästä lähtien suunniteltuja työvuoroja. Jatkuva työvuorojen vaihtelu ja ylityöt johtivat siihen, että hoitohenkilöstö alkoi uupua ja sairauspoissaolot lisääntyä.
Yhtenä tekijänä tilanteen kärjistymiseen ovat työnantajan toteuttamat organisaatiomuutokset, joita Kysin tehyläiset vastustivat jo keväällä 2016. Järjestelyssä hoitohenkilöstön määräaikaiset ja sisäiset sijaiset siirrettiin hoitotyönpalveluyksikköön. Tätä järjestelyä toteuttivat aikaisemmin vuodeosastot, poliklinikat ja Naistenkeskus ja vuodenvaihteesta teho ja päivystys.
Keskeistä järjestelyssä on se, että osa henkilökunnasta on osaston osastonhoitajan alaisuudessa ja osa palveluyksikön alaisuudessa. Ammattiosaston puheenjohtaja Sirpa Humaloja päätteli huhtikuussa 2016 Tehy-lehdelle, että näin työnantaja tavoitteli säästöjä vähentämällä määräaikaisia, kun perusosastoilla vedetään miehitys minimiin.
Kysin päivystyksen hoitohenkilöstö on kannellut päivystyksen tilanteesta Itä-Suomen aluehallintovirastoon (avi) kirjelmöityään asiasta ensin sairaalan johdolle. Avi on ilmoittanut antavansa vastauksia tässä kuussa.