Lähihoitajilla voisi tulevaisuudessa olla valtakunnallinen loppututkinto. Kuva iStock

Lähihoitajille tarvitaan oma loppututkinto

Soveltuvuuskokeen sijaan lähihoitajiksi opiskelevilta voisi edellyttää osallistumista valtakunnalliseen loppututkintoon.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa voisi kehittää niin, että se huipentuisi valtakunnalliseen loppututkintoon. Oman ammatillisen osaamisalan lisäksi siinä voitaisiin mitata perusosaamista, joka hankitaan pakollisissa tutkinnon osissa.

Tätä mieltä on Tehyn koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco. Hän arvelee, että loppututkintoa voidaan vastustaa siksi, että jo nyt toisen asteen tutkinnon suorittajat osoittavat osaamisensa oppilaitoksensa tutkintotilaisuuksissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

– Loppututkinto toisi tasalaatuisuutta osaamiseen. Nyt työelämässä käydään jatkuvaa keskustelua siitä, mistä oppilaitoksesta valmistuu vajaalla osaamisella ja mistä päinvastoin.

Monet sosiaali- ja terveysalan ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat luopuneet tai luopumassa pääsy- ja soveltuvuuskokeista. Perusteluja oppilaitokset ovat hakeneet kustannussäästöistä. Kokeista luopumisen on katsottu johtavan siihen, että opintoihin valitaan alalle soveltumattomia, jotka sitten keskeyttävät opintonsa.

Cocon mukaan alan opintoihin hakevien määrä on niin suuri, että valtakunnallisen valintakokeen järjestäminen olisi todella vaikeaa. Sitä vastoin hänen mielestään pitäisi panostaa siihen, että opiskelijat osoittavat osaamisensa ammattiosaamisen näytöissä tai tutkintotilaisuuksissa.

– Seuranta karsisi ne, joilla on esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmia.

Kommentit

Käyttäjän Ville Laine kuva

Haluaisin tähdentää, ettei mielenterves- tai päihdeongelma ole yksinään riittävä peruste tutkinnon päättämiseen.
Käyttäjän Lähihoitaja kuva

Valmistuin kummenisen vuotta sitten. Lähihoitajaksi ja töitä olen tehnyt koko sen ajan. Nyt olen vaihtamassa alas kun on alkanut yksin kertaisesti hävettämään lähihoitajan ammatti! Mykyisin alalle pääsee ihan kaikki ex-narkkareista mt-toimiston asikkaat. Alan maine on niin alhaalla että en kehtää sanoa itseäni lähäriksi! Joka aina rinnastetaan yhteiskunnan vässyköihin. Ja palkkaus on ihan naurettava, eikä huono maine ainakaan sitä paranna!
Käyttäjän ope kuva

Tämä loppuko ei ole aivan uusi idea. 90-luvulla, koulutuksen alkuajoilla idea oli esillä. Sitä kokeiltiin tietyissä, silloiseen projektiin kuuluvissa oppilaitoksissa. Pakollisista tutkinnonosista oli kysymykset kaikille opiskelijoille samaan aikaan näissä kouluissa. Tosin en muista enää, kuinka opiskelijat ohjeistettiin kokeeseen. Tuloksista oltiin kyllä kokeilun jälkeen varsin hiljaa... Mutta lienee monta syytä (opiskelijoista riippumatonta), miksi kokeilu jäi siihen kertaan.
Käyttäjän SH kuva

Eikö nuo samat perusttelut päde myös sairaanhoitajakoulutukseen? AMK on nykyisin hyvin teoreettinen. Kädentaitoja ei arvosteta. Opettajani tokaisi eräällä tunnilla "Kyllä apinakin temppuja oppii". Ei kenttäkään voi kaikkea opettaa.
Käyttäjän Hoitsu kuva

Ikuisuuden hoitotyötä tehneenä kokemukseni on, että nykyään lähihoitajien tiedoissa ja taidoissa on valtavia eroja! Joidenkin kohdalla saa ihmetellä ovatko todella käyneet koulua. Loppukoe olisi paikallaan!
Käyttäjän Anonyymi kuva

Jos loppututkintoon kuuluisi samanlaisia näyttöjä kuin näyttöviikolla, kuka ottaisi vastaan näytöt, siihen varmaan tartteis lisäkoulutusta. Nykyisinkin näyttötutkinnon vastaanottaminen tuottaa hankaluuksia. Miten taattaisiin se, että näytön vastaanottajan mielipiteet ja asenteet eivät vaikuta arvosanaan, kozka nykyisissä näyttötutkinnoissa tapahtuu ilmeisen usein. Kauhu ohjaajista ja näytön vastaanottajasta tulisi päästä eroon.

Uutisia