Lapin sairaanhoitopiiri yrittää estää hoitajien siirtymisen yksityisiin yrityksiin – ostosopimuksessa kahden vuoden rajoitus

Lapin sairaanhoitopiirin palkkalistoilta lähtevä hoitaja voi kokea ikävän yllätyksen – yksityiseltä ei herukaan töitä. Vastaavanlaisesta rekrytointikiellosta narahti Helsingin kaupunki viime syksynä.

Kuvateksti
Lapin sairaanhoitopiiri yrittää rajoittaa palkkalistoiltaan lähteneiden työllistymistä. Tehystä se loukkaa perusoikeuksia.
Kuva: Ari Korkala

Lapin sairaanhoitopiirin ostopalvelusopimuksiin on kirjattu ehto, ettei yritys voi käyttää palvelun tuottamiseen sairaanhoitopiirin palveluksesta eronneita työntekijöitä. Rajoitus on voimassa peräti kaksi vuotta. Asiasta kertoi Lapin Kansa.

Kuvio on samanlainen, mistä Helsingin kaupunki jäi kiinni viime syksynä. Silloin paljastui, että Helsinki oli sopinut useiden terveyspalveluyritysten kanssa, etteivät nämä palkkaa tiettyihin tehtäviin kaupungin työntekijöitä tai palveluksesta hiljan lähteneitä. Tehy on tehnyt asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Helsingin kohdalla tiedetään korkeintaan kuuden kuukauden karenssista. Lapin sairaanhoitopiirin kaksi vuotta on Tehyn juristi Päivi Vannisesta tyrmäävän pitkä aika.

”Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Lapin sairaanhoitopiiri on alueellaan valtavan iso työnantaja. Tämä tekee teosta vielä moitittavampaa.”

Erityisen räikeänä Vanninen pitää sitä, että työntekijä ei ole työnantajien sopimuksissa osapuoli, mutta ne rajoittavat hänen elämäänsä ja mahdollisuuksiaan työllistyä. Yleensä työntekijä saa tiedon rekrytointikiellosta vasta työnhakuvaiheessa syynä palkkaamatta jättämiseen.

Työsopimuslain mukaan kilpailukieltosopimus pitää kompensoida rahalla ja sopimukseen on oltava erityisen painava syy. Kilpailukieltosopimuksen tehneet ovat yleensä korkealla hierarkiassa ja palkka sen mukainen.

”Hoitajien kohdalla työnantaja ottaa rusinat pullasta ja jäsenille jää tyhjä käsi”, Vanninen sanoo.

”Menettely loukkaa perusoikeuksia. Sairaanhoitopiirissä työskennellyt ei pysty kahteen vuoteen valitsemaan vapaasti työpaikkaansa eikä sitä kompensoida mitenkään. Hän on kuin panttivankina.”

Lapin sairaanhoitopiirin vs. johtaja Timo Tammilehto myöntää Lapin Kansalle, että kahden vuoden ehto on kaikissa ostopalvelusopimuksissa. Syyksi hän sanoo työvoiman saatavuuden turvaamisen. Vastaavanlainen muotoilu on sopimuksissa myös koko Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella. Tammilehto sanoo, että "ehto ei ole ehdoton", vaan siitä voidaan joskus poiketa.

Onko sinulla kokemusta asiasta? Ota yhteyttä Tehyn asiointipalveluun, johon kirjaudut jäsennumerollasi, mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksillasi. Kirjaa asiointipalveluun omin sanoin tapahtumakuvaus. 

Lue lisää:

Tehyn kantelu oikeusasiamiehelle: Helsingin kaupungin ja terveysalan yrittäjien sopimus kieltää kaupungilla työskentelevien palkkaamisen yrityksiin