Tehy: Helsingin kaupungilla ja yksityisillä terveysjäteillä sopimus, joka kieltää kaupungilla työskentelevien rekrytoinnin terveysjäteille

Tehy tekee asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kuvateksti
Kuva: Jaakko Martikainen / kuvituskuva

Tehyn jäseniltä tulleiden tietojen mukaan Helsingin kaupunki on tehnyt Terveystalon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan kanssa sopimuksen, jonka mukaan terveysjätit eivät saa rekrytoida Helsingin kaupungilla työskentelevää hoitohenkilöstöä.

”Olen nähnyt hakijoiden saamia viestejä. Niissä työnantajan edustajat ovat kertoneet, että hakijoita ei palkata, vaikka he olisivat hyviä tehtävään. Syyksi on ilmoitettu Helsingin kaupungin ja yksityisten terveysjättien välinen sopimus”, sanoo Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri.

Tehy tekee asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tehyn mukaan Helsingin kaupunki rikkoo perustuslain mukaista syrjinnän kieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä. 

”On väärin, että työntekijät eivät pääse vaihtamaan paikkaa esimerkiksi korkeamman palkan perässä. Työnantajat ovat ryhtyneet laittomiin keinoihin yrittäessään pitää kiinni työntekijöistään. He estävät työntekijöiden vapaata liikkumista ja sote-alan palkkakilpailua. Tällainen käytäntö johtaa tosiasiassa palkkakartelliin.”

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen otti asian esille MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, jossa hän oli keskustelemassa hoitajapulasta palvelualueen johtaja Maritta Haaviston kanssa. Haavistolle asia tuli yllätyksenä, eikä hän ottanut kantaa siihen, onko tällaisia sopimuksia tehty.

Tehy kehottaa jäseniään, jotka epäilevät joutuneensa rekrytointikiellon kohteeksi olemaan yhteydessä Tehyn asiointipalveluun.

Tehy-lehti ei torstai-iltana tavoittanut Helsingin kaupungin edustajia kommentoimaan uutista.