Lastenhoitajan vapaa-aika on pahimmillaan kuin vapaaehtoista varallaoloa ilman korvausta – epäviralliset Whatsapp-ryhmät sitovat työhön myös vapaalla

Lastenhoitajien töiden järjestämisessä jatkuu työhön sitovuutta kasvattava käytäntö. On myös työnantajia kuten Helsingin kaupunki, joka on kieltänyt Whatsapp-ryhmät.

Kuvateksti
Lastenhoitajalla on oikeus vapaa-aikaan. Työpaikan viestiryhmät eivät ole paikka, jossa selvitellä työvuoroihin liittyviä asioita.
Kuva: iStock

Aamuvarhaisella lastenhoitaja ilmoittaa työpaikkansa Whatsapp-ryhmässä, että on sairastunut vatsatautiin. Päiväkoti pitäisi kuitenkin avata kello 6.30, koska ensimmäiset lapset tuodaan hoitoon.

Näin alkaa viestintä siitä, kuka hoitajista ehtisi töihin sairastuneen tilalle.

Varhaiskasvatuksen sovitut ja vapaaehtoiset Whatsapp-ryhmät ovat jo vuosia korvanneet aikaisemmat puhelinsoitot ja tekstiviestit. Näissä ryhmissä työntekijät yleensä keskenään järjestelevät työvuoroja.

”Yhtenä ongelmana on se, että kun työntekijä kutsuu toisen työntekijän työvuoroonsa, siitä ei tule vuoroon tulijalle hälytysrahaa”, sanoo Suomen Lastenhoitoalan liiton puheenjohtaja Minna Leppäkorpi.

Työntekijällä on oikeus hälytysrahaan, kun työvuorolistasta poiketaan niin, että siitä on sovittu yhdessä esihenkilön kanssa.

Työnantajalla on myös velvollisuus ottaa vastaan työntekijän sairauslomailmoitus ja huolehtia siitä, että henkilökuntaa on riittävästi paikalla.

Leppäkorpi muistuttaa, että jos työajan ulkopuolella päivystetään eli ollaan valmiudessa tehdä töitä, siitä pitää myös maksaa.

”Jossain harvoissa paikoissa näin on. Kun korvaus on 20 prosenttia 16 euron tuntipalkasta, ei siitä paljon saa.”

Työntekijällä ei ole velvollisuutta olla työporukan Whatsapp-ryhmässä, mutta Leppäkorven mukaan moni kokee ryhmästä kieltäytymisen hankalaksi.

”Ryhmiä voi olla vaikka reseptien vaihtamiseen. Työnantajan pitää selkeästi linjata, ettei ryhmiä saa käyttää työasioihin.”

Esimerkiksi Kouvolassa, Keravalla ja Vantaalla työnantaja on kieltänyt Whatsapp-ryhmien käytön työasioihin. Myös Helsingissä työnantaja on kieltänyt kokonaan Whatsapp-ryhmien käytön työpuhelimissa tietoturvasyistä. Korvaava sovellus on Signal.

”Silti edelleen monissa päiväkodeissa käytetään WhatsAppia usein miten työpäivän aikana tapahtuvaan viestintään ryhmien välillä. Mitään vuoronvaihtoryhmiä ei pitäisi olla, mutta valitettavasti kiltit työntekijät keskenään itse laativat niitä ja vapaaehtoisesti ilmoittelevat toisilleen vapaa-ajallaan poissaoloista ja sopivat vuoronvaihtoja. Tämä ei missään nimessä ole työnantajan tahtotila”, kertoo Helsingin kaupungin varapääluottamusmies ja lastenhoitaja Nina Andersson.