Maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille muuttaa terveydenhoitajien työn entistä vaativammaksi – sen pitää näkyä myös palkassa

Tehyn asiantuntija muistuttaa, että uuden tehtävän myötä työn vaativuus kasvaa. Tuntuvasta korvauksesta pitää sopia ennen muutosta. Muun muassa Helsinki tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille helsinkiläisille ja helsinkiläisten oppilaitosten opiskelijoille.

Kuvateksti
Terveydenhoitajien työt muuttuvat vaativimmiksi, kun nuorten saama ehkäisyneuvontaa laajenee.
Kuva: iStock

Terveydenhoitajien työt muuttuvat entistä vaativimmiksi, kun alle 25-vuotiaiden ehkäisypalvelut laajenevat.

Tästä eteenpäin esimerkiksi Helsingin kaupungin tarjoamat ehkäisymuodot ovat maksuttomia koko sen ajan, kun nuori on alle 25-vuotias. Aiemmin pillereitä ja renkaita tarjottiin nuorille yhden vuoden ajan ilmaiseksi.

Menossa on valtakunnallinen alle 25-vuotiaille suunnattu maksuttomaan ehkäisyyn liittyvä hanke, jota koordinoi Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos. Hankkeessa ovat mukana Helsingin lisäksi kaikki hyvinvointialueet.

Tehyn neuvotteleva edunvalvonta-asiantuntija Heidi Laurila muistuttaa, ettei tehtävää ei pidä ottaa vastaan liian pienellä korvauksella, koska kyse on olennaisesta muutoksesta tehtävän vaativuudessa ja sen myötä tehtäväkohtaista palkkaa on korotettava. Siksi korvauksen tulee olla huomattava, vähintään 400–500 euroa kuukaudessa.

Tehtävään ei pidä suostua ennen kuin Tehyn ammattiosasto on käynyt neuvottelut palkankorotuksen suuruudesta. Jälkikäteen neuvottelu on paljon vaikeampaa, koska työnantajalle ei ole mitään motivaatiota asiasta enää neuvotella."

Erityisesti nuorten kohdalla matala kynnys kysyä ehkäisystä ja käyttää ehkäisypalveluja edistää hyvinvointia ja terveyttä. Vähentyneet ei-toivotut raskaudet ja seksitautitartunnat näkyvät myös säästettyinä euroina.

Lääkäreiden lisäksi ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan. Nämä hoitajat voi määrätä reseptillä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita alle 35-vuotiaille naisille raskauden ehkäisyä varten.

Hallitusohjelmaan on kirjattu maksuttoman ehkäisyn järjestäminen alle 25-vuotiaille. 

Hyvinvointialueet suunnittelevat alueellaan yhteistä tapaa hoitaa maksuttoman ehkäisyn toteuttaminen. Maksuton ehkäisy sisältää seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveysneuvonnan ja seksuaalikasvatuksen. Tarkempia kuvauksia kunkin hyvinvointialueen suunnitelmista saa hyvinvointialueen suunnittelutoimistosta terveyden edistämisen ja tulevaisuuden sote-keskus asioiden hallinnoijilta. 

Uudistuksen yhteydessä seksuaalineuvonta, kierukoiden ja kapselien asennus, synnytysten ja raskauden keskeytysten jälkitarkastukset tultaneen siirtämän kätilöiden, terveydenhoitajien tai sairaanhoitajien tehtäväksi. Tavoitteena on, että lääkärille menevät vain riskiryhmät.

"Tehtävän hoitoon on tosiasiallisesti varattava työaikaa, jotta sitä pystytään kaiken muun ohella tekemään hyvin ja vaikuttavasti. Nyt on voinut käydä niin, että tehtävä on vaan tullut, ilman että se on näkynyt työaikaresurssissa", painottaa Tehyn terveyspoliittinen asiantuntija Anne Lindgren.

Lue lisää

Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?