Meri-Lappi siirtymässä Mehiläiselle

Yksityistäminen voi johtaa yt-neuvotteluihin Meri-Lapissa.

Kuvateksti
Mehiläisestä on tulossa merkittävä terveydenhuollon palveluiden tuottaja Meri-Lappiin. Kuva: Annika Rauhala

Meri-Lapin kuntien päätös yksityistää alueen erikoissairaanhoito voi johtaa henkilöstösäästöihin. Vuoden 2017 alusta lähtien tapahtuneiden ulkoistusten jälkeen lähes poikkeuksetta organisaatioissa ovat käynnistyneet yt-neuvottelut, jotka ovat johtaneet henkilöstön vähentämiseen. Näin yritykset säästävät henkilöstön kautta.

Toimintojen yksityistämisellä on hintansa. Jäseniltä tulevan viestin perusteella töitä tehdään vähemmällä väellä. Tämä näkyy hoidon laadun heikkenemisenä, jolloin potilasturvallisuus saattaa vaarantua.

Yhtälössä ei Tehyn lakimies Mirja Kinnusen mukaan ole sinänsä mitään ihmeellistä.

– Osakeyhtiöiden kuuluukin lain mukaan tuottaa voittoa omistajilleen.

Vielä suurempi ongelma Kinnusen mukaan se, että palkkatasoa pyritään heikentämään.

– Tämä tapahtuu niin, että työnantaja haluaa uudet työsopimukset ja että palkkarakenne muutetaan yksipuolisesti.

Meri-Lapin kunnat päättivät 13. marraskuuta ulkoistaa erikoissairaanhoidon palvelut, joita alkavat tuottaa Mehiläisen ja kuntien yhteisyritys. Tähän asti eri puolella Suomea tapahtuneet terveydenhuollon palveluiden ulkoistukset ovat koskeneet perusterveydenhuoltoa.

– Meri-Lappi tarvitsee omat erikoissairaanhoidon ja päivystyksen palvelunsa, arvioi Länsi-Pohjan sairaalassa työskentelevä tehyläinen vs. työsuojeluvaltuutettu Katja Eklund.

Hänen mukaansa vahvoista perusteluista käyvät kolme isoa tehdasta, öljysatama, kaivos, lentokenttä ja etenkin vilkasliikenteinen moottoritie, jossa on suurin suuronnettomuuden riski.

– Julkisuudessa on kovasti lobattu palveluiden yksityistämisen puolesta ja kerrottu, että ilman yhteisyrityksen perustamista sairaala kaatuu. Mutta onko yhteisyritys oikea ratkaisu meidän ongelmiimme, onkin sitten toinen kysymys.

Eklund pelkää ennaltaehkäisevän terveydenhuollon työn jäävän paitsioon.

– Yksityisellä puolla toiminta on toimenpidekeskeistä.

Kysymyksiä herättää myös henkilöstön asema uudessa organisaatiossa. Eklundin mukaan luottamusmies- ja työsuojeluorganisaatioiden toimintaedellytykset pitää määrittää sopimuksella.

– Koska kyseessä erillinen terveysyritys, sillä pitää olla omat luottamusmiehet, jotka eivät voi olla osa Mehiläisen valtakunnallista luottamusmies- ja työsuojeluorganisaatiota.