Miten hoitaja voi puhua lihavuudesta rakentavasti? – ”Oppaita on, mutta ne pitäisi ottaa paremmin käyttöön”

Terveydenhuollossa olisi siirryttävä pois painokeskeisyydestä ja ryhdyttävä puhumaan hyvinvoinnista, linjataan hankkeessa, joka perää vastuullisempaa painopuhetta koko yhteiskuntaan.

Kuvateksti
Suuri osa suomalaisista aikuisista on vähintään lievästi ylipainoisia ja noin neljännes selvästi lihavia.
Kuva: Istock

"Viime vuosina on onnistuneesti purettu mielenterveyden stigmoja. Sama muutos olisi saatava käyntiin lihavuuden kohdalla", sanoo Sirpa Sarlio. Hän toimi ohjausryhmän varapuheenjohtajana hankkeessa, joka edistää vastuullisempaa painopuhetta.

Lihavuuden stigma näkyy siinä, miten yhteiskunnassa puhutaan lihavuudesta, miten sitä hoidetaan ja miten lihavia ihmisiä kohdellaan. 

Hanke julkaisi politiikkasuositukset, joilla vähentää haitallisia puhetapoja ja käytäntöjä. Suosituksissa ehdotetaan, että kielto syrjinnästä painon perusteella lisätään yhdenvertaisuuslakiin.

Suosituksessa sanotaan myös, että jo olemassa olevat painosensitiivisyyttä koskevat oppaat tulisi ottaa terveydenhuollossa paremmin käyttöön. Lihavuuden stigmaa pitäisi käsitellä eri alojen perus- ja täydennyskoulutuksessa. 

Tärkeimpiä kohderyhmiä hankkeessa olivat terveydenhuolto, liikunta-ala, media ja päättäjät. Hankkeen toteuttivat Jyväskylän yliopisto, Syömishäiriöliitto ja Sydänliitto, ja sen käynnisti valtioneuvosto.

Suuri osa suomalaisista aikuisista on vähintään lievästi ylipainoisia ja noin neljännes selvästi lihavia.

"Meillä on usein painokeskeinen käsitys terveydestä, mutta terveys on paljon muutakin kuin laihduttamista", huomauttaa liikuntasosiologian apulaisprofessori Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta. Painosta puhumisen sijaan olisi parempi lähteä liikkeelle ihmisen hyvinvoinnista.

Lue lisää:

"Hoida, älä moralisoi" – ylipainosta on turha puhua, jos ei ole aikaa auttaa

Opas painon puheeksi ottamiseen. Opas on laadittu Husin perusterveydenhuollon yksikön, THL:n sekä Sydänliiton yhteistyönä ammattilaisia ja kokemusasiantuntijoita kuunnellen.

Syömishäiriöliiton opas vastuulliseen painosta puhumiseen

Hankkeen politiikkasuositukset