Neljä uutta työtaisteluvaroitusta yksityiselle terveyspalvelualalle – ylityö- ja vuoronvaihtokielto voimaan heti

Tehyn, SuPerin ja Erton aiemmin tälle viikolle ajoitetut lakot yksityisellä terveyspalvelualalla toteutuvat. Ensimmäinen lakko alkaa ensi yönä.

Kuvateksti
Esimerkiksi Mehiläisen Länsi-Pohjan sairaalassa tehtäväkohtaiset palkat ovat kaikissa tehtävissä 200–350 euroa pienemmät kuin Lapin hyvinvointialueella.
Kuva: Jaakko Martikainen

Tehy, SuPer ja Erto antavat yksityiselle terveyspalvelualalle uusia lakkovaroituksia ja julistavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. 

Kaksi uutta, päivän kestävää lakkoa kohdistuu kuvantamisessa tehtävään työhön Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin sekä Synlab Suomeen. 

Lakot toteutuvat tiistaina 11.6.2024 ja torstaina 13.6.2024 klo 00.01-23.59.

Lisäksi kaksi uutta, päivän kestävää lakkoa kohdistuu laboratoriossa tehtävään työhön kohdennetuissa yrityksissä Mehiläisessä, Terveystalossa ja Pihlajalinnassa sekä Synlab Suomessa ja Vita Laboratorioissa. 

Lakot toteutuvat keskiviikkona 12.6.2024 ja perjantaina 14.6.2024 klo 00.01-23.59.

Määräaikainen ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä tilapäisen siirron kielto alkavat tänään maanantaina 27.5. klo 15 ja päättyvät maanantaina 10.6.2024 klo 15. Toimet kohdistuvat Mehiläisen, Terveystalon, Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin ja Oral Hammaslääkäreihin. 

Tilapäisen siirron kiellon aikana Tehyn, SuPerin tai Erton jäseniä ei saa siirtää omasta työtehtävästään tai omasta työskentelypaikastaan toiseen työtehtävään tai toiseen työskentelypaikkaan.

Ensimmäinen yksityiselle terveyspalvelualalle aiemmin julistetuista lakoista alkaa ensi yönä

Työtaistelutoimien syynä on liittojen mukaan se, että Terveyspalvelualan työriidan sovittelussa työnantajan palkkaesitykset ovat olleet riittämättömiä. 

Liitot perustelevat palkankorotuksia sillä, että terveyspalvelualalla taulukkopalkat ovat jääneet huomattavasti alle julkisen puolen sote-sopimuksen vähimmäispalkkojen. Liitot muistuttavat, että palkkaerot julkiseen sektoriin ovat entisestään kasvaneet sen jälkeen, kun sote-sopimuksen palkkausjärjestelmän uudistus alkoi helmikuussa.

Työriitaan haettiin valtakunnansovittelijan toimistossa ratkaisua viikonloppuna. Osapuolet ovat kuitenkin niin kaukana toisistaan, että sovintoehdotusta ei ollut mahdollista antaa.  

Liittojen neuvottelujärjestö Sote ry ja Hyvinvointiala HALI ry ovat neuvotelleet yleissitovasta Terveyspalvelualan työehtosopimuksesta maaliskuun alusta saakka.

Lue lisää:
Lisää tietoa yksityisen terveyspalvelualan lakkotoimenpiteistä Tehyn sivuilta.