Omat sairaalat halutaan Etelä-Savossa säilyttää: ”Sisäänmarssiin” osallistui henkilöstö – ja myös työnantaja

Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa järjestettiin maanantaina puolilta päivin Myö yhessä -mielenilmaus, jolla puolustettiin alueen sairaalapalveluja.

Kuvateksti
Tempauksen tarkoituksena oli säilyttää maakunnan ihmisten ja kesäasukkaiden kannalta tärkeät palvelut ja työpaikat.
Kuva: Timo Kaiponen

Yleensä mieltä osoitetaan ulosmarssilla, mutta maanantaina puolilta päivin Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa järjestettiin ”sisäänmarssi”. Sisäänmarssilla otettiin kantaa omien sairaaloiden säilyttämisen puolesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön sairaaloita ja päivystyksiä koskevassa selvityksessä ehdotetaan, että tulevaisuudessa keskussairaaloita olisi vain 5­–8. Muiden toimintaa kavennettaisiin.

Tehyläinen pääluottamusmies Anna Kuitunen kertoo, että selvitys on kuohuttanut Savonlinnassa, mutta kyllä se on puhuttanut myös Mikkelissä.

Julkisuudessa on veikkailtu, että Savonlinnan sairaala on mahdollisesti yksi, jonka toimintaa tullaan supistamaan ja siitä tulisi niin sanottu akuuttisairaala. Pelkoja supistamisesta on myös Mikkelissä.

Etelä-Savon hyvinvointialueen johtaja Santeri Seppälä jätti sairaalaselvityksestä eriävän mielipiteen. Hän oli myös mukana mielenilmauksessa Savonlinnassa.

Anna Kuitunen sanoo, että sairaaloiden toiminnan supistaminen vaikuttaisi moneen asiaan:

”Se on turvallisuustekijä. Viiveet kasvavat, jos matka hoitoon kasvaa. Mikkelissä ja Savonlinnassa koulutetaan hoitajia – miten koulutukselle kävisi? Olemme iso työnantaja. Autioita taloja on jo ennestäänkin liikaa Etelä-Savon alueella.”

Hoitoalan ammattilaisia Mikkelin sairaalan aulassa mielenilmauksessa.
Myö yhessä -tempaus keräsi väkeä Mikkelin sairaalan aulaan.

Hyvinvointialueen rekrytointitilanne on ollut hyvä. Anna Kuitunen toivoo, että sellaisena se myös pysyy.

”Meillä käydään synnyttämässä ja tekonivelleikkauksissa kauempaakin. Saamme purettua näin muiden alueiden ruuhkia. Mikkeli ja Savonlinna ovat tunnettuja kesäkaupunkeja ja sairaaloiden palveluja tarvitsevat myös mökkiläiset.”

Lue lisää:

Ministeriön työryhmä selvitti sairaaloiden kohtaloa ­– "Hoitohenkilöstö ei ole karjaa, jota voi siirrellä paikasta toiseen määräämällä", sanoo Tehyn Millariikka Rytkönen

Mitä kuuluu, hyvinvointialue?