Pääministeri Orpo: Lämmin kiitos Millariikka Rytköselle ja Katarina Murrolle

Petteri Orpo vastasi pääministerin haastattelutunnilla muun muassa työmarkkinamallia koskeviin kysymyksiin. Hän kiitti Tehyn Millariikka Rytköstä ja OAJ:n Katarina Murtoa aiheesta käydyistä keskusteluista. Pääministeri otti esiin myös palkkaratkaisujen liikkumavarat ja naisvaltaisten alojen palkkakuopan.

Kuvateksti
Millariikka Rytkönen osallistui työmarkkinamallin kehittämistä käsittelevään työministeri Arto Satosen tilaisuuteen 16. tammikuuta 2024. Sittemmin mallista on käyty paljon keskusteluja.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Petteri Orpo lähetti sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla lämpimät kiitokset Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytköselle ja OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murrolle. Rytkönen ja Murto ovat etsineet työministeri Arto Satosen (kok.)  pyynnöstä keinoja, joilla palkansaajajärjestöt saataisiin takaisin neuvottelupöytään työmarkkinamallista.

”He ovat tehneet todella vakavalla mielellä työtä, ja tekevät, ja toivon, että sieltä löytyy myös ratkaisun avaimia tähän työmarkkinamalliin”, pääministeri Orpo totesi Ylen lähetyksessä Kesärannasta.

Orpo otti esiin myös palkkaratkaisujen liikkumavarat ja naisvaltaisten alojen palkkakuopan. Hänen mukaansa olisi tärkeää löytää työmarkkinamalliin sopimusteitse ratkaisu, "joka ottaisi huomioon näille kahdellekin liitolle erittäin tärkeät tilanteet, joissa varmistetaan se, että työvoimapula-aloilla löytyy tarvittavat liikkumavarat palkkaratkaisuihin ja että esimerkiksi julkisen puolen naisvaltaiset alat eivät jäisi niin sanotusti palkkakuoppaan."

”Kuunnellaan nyt hyvin tarkkaan, mitä heidän selvitys tuo.”

 

Rytkönen ja Murto ovat viime viikkoina keskustelleet sekä työministeri Arto Satosen että työmarkkinoita laajasti edustavien suurimpien palkansaajajärjestöjen kanssa. Keskustelut ovat olleet luottamuksellisia.

Satonen tapasi Rytkösen ja Murron viime perjantaina. Hän totesi silloin viestipalvelu X:ssä, että edellytyksiä etenemiselle on, jatkoaskeleita pohditaan ja keskustelut jatkuvat.

Millariikka Rytkönen viestitti X:ssä, että uudesta työmarkkinamallista on mahdollista neuvotella työmarkkinaosapuolten kesken ja että se tulee tapahtua aidosti neuvotellen ja omalla aikataulullaan.

Palkansaajajärjestöt keskustelivat työmarkkinamallista viime syksynä työnantajaliittojen kanssa. Keskustelut päättyivät, koska SAK halusi pöytään muitakin hallitusohjelman työelämää koskevia uudistuksia.

Keskustelujen päättymisen jälkeen työmarkkinajärjestöjen johtajat kokoontuivat Kesärannassa Petteri Orpon kutsusta, ja valtiosihteeri Mika Nykänen kävi tilannetta läpi työmarkkinajärjestöjen kanssa. Viime viikkoina keskusteluja osapuolten kanssa ovat käyneet Rytkönen ja Murto.

Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että hallitus vahvistaa vientivetoista työmarkkinamallia kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Hallitus haluaa muuttaa lakia työriitojen sovittelusta siten, että palkantarkistusten yleistä linjaa ei voida ylittää valtakunnansovittelijan toimiston tai sovittelulautakunnan antamalla sovintoehdotuksella.

Tehy on ollut valmis neuvottelemaan työmarkkinamallista, johon sisältyy mahdollisuus tehdä poikkeuksia perustellusta syystä. Perusteltu syy voi olla alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai jokin muu alakohtainen painava peruste.