Pääministeri Petteri Orpo sai luettavakseen 166 tehyläisen kokemukset työväkivallasta

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja juristi Inka Lehtinen luovuttivat pääministerille Nyrkkisääntö-kirjan Kesärannassa.

Kuvateksti
Pääministeri Petteri Orpolle luovutettiin kirjasta ensimmäinen kopio. Painetut versiot toimitetaan lisäksi muille päättäjille sekä työnantajille. Kirjan luovuttivat Tehyn juristi Inka Lehtinen (keskellä) ja puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Kuva: Jukka Rapo

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja juristi Inka Lehtinen luovuttivat tänään Kesärannassa pääministeri Petteri Orpolle Nyrkkisääntö-kirjan.

Kirjassa 166 hoitajaa kertoo työssä koetuista väkivaltakokemuksistaan. Kirjan on kirjoittanut tietokirjailija Jenny Rostain.

"Tilastot ja numerot on helppo ohittaa, joten koimme tarpeelliseksi tuoda esiin sote-alan työntekijöiden omakohtaiset kokemukset. Toivomme kokemusten avaavan päättäjien ja työnantajien silmät, sanoo Millariikka Rytkönen.

Kirja on osa väkivallan vastaista Nyrkkisääntö-kampanjaa, jonka Tehy käynnisti tänä syksynä.

"Teoksessa esille tuotu väkivalta todistaa surullisella tavalla suomalaisten pahoinvoinnin tasoa. Kun oma vointi on huono, koetaan, että sen voi kaataa hoitajien niskaan. Tämä on yksinkertaisesti väärin," Jenny Rostain sanoo.

Rytkönen odottaa Orpon hallitukselta nopeita  toimenpiteitä, jotka vähentävät ja ehkäisevät hoitajiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kampanja pyrkii muun muassa muuttamaan työ- ja rikoslainsäädäntöä.

Esimerkiksi virkamiehen väkivaltainen vastustaminen pitää ulottaa koskemaan myös hoitajia.

"Kyse on työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista, jolla vaikutetaan myös hoitajien halukkuuteen pysyä alalla ja ennaltaehkäistään hoitajapulaa", painottaa Rytkönen.

Nyrkkisääntö-kirjan voi maksutta kuunnella äänikirjana Spotifyssa