Päijät-Hämeessä hälytysraha nousi, mutta lopullista sopimusta sorvataan yhä

Päijät-Hämeessä hälytysraha on viikonloppuna nykyään 200 euroa. Silti se on vain laastari, sanoo ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen.

Kuvateksti
Arkisin hälytysraha on nyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 110 euroa ja viikonloppuisin 200 euroa. Kuva: iStock

Tehyn Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ammattiosaston ylityö- ja vuoronvaihtokielto ehti olla viime viikolla voimassa puolisen vuorokautta, kun työnantaja korotti hälytysrahaa yksipuolisella päätöksellä.

”Korotukset olivat reiluja, mutta viranhaltijapäätös on meille vain laastari. Se ei ole molempien osapuolten yhteinen sopimus, sillä työnantajalla on valta muuttaa sitä koska tahansa”, sanoo ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen.

Hän sanoo, että sinänsä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tavoitteet saavutettiin ja vielä yllättävän pian. Arkisin hälytysraha on nyt 110 euroa ja viikonloppuisin 200 euroa.

Ylimääräisen vuoron korvaus arkena on 110 euroa ja viikonloppuna 200 euroa.

”Hoitajapula on kova, koska työnantaja reagoi noin nopeasti.”

Ammattiosaston ja työnantajan välillä oli eri näkemys siitä, koska tarjottiin ja mitä. Työnantaja väitti tarjonneensa korotuksia jo ennen kuin ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi.

”Sanon vain, että meillä oli vakaat perusteet aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokielto”, Heromaa-Karjalainen toteaa.

Työnantajan viranhaltijapäätös ei kata kaikkia työvuorojoustoja ja se on voimassa ensi vuoden helmikuulle. Varsinainen yhdessä tehty paikallinen sopimus päättyy joulukuussa. Samalla kun ammattiosasto aloitti ylityö-ja vuoronvaihtokiellon, se sanoi irti paikallisen sopimuksen.

”Meillä on pari kuukautta aikaa leipoa aitoa paikallista sopimusta. Me haluamme jatkuvuutta, emmekä vain laastareita.”

Lue lisää:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä saatiin sopu hälytysrahasta