Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä saatiin sopu hälytysrahasta

Hälytysrahaan tuli noin 30 prosentin korotus.

Kuvateksti
Arkisin hälytysraha on nyt 83,50 euroa, viikonloppuisin ja arkipyhinä 116,75 euroa. Kuva: iStock

Tehyn Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosaston yli kaksi viikkoa jatkunut ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi tiistai-iltana.

Työnantaja kutsui ammattijärjestöt neuvottelupöytään, ja siellä sovittiin noin 30 prosentin korotus hälytysrahaan. Arkisin raha on nyt 83,50 euroa, viikonloppuisin ja arkipyhinä 116,75 euroa. Päivitetyt summat koskevat niin sanottua normaaliaikaa. Ne eivät koske kesää ja joulun aikaa, jolloin käytössä on korotettu hälytysraha.

”Tässä tilanteessa olemme tyytyväisiä tulokseen. Se on hyvä alku. Meillä on nyt hyvä neuvotteluyhteys ja saimme monta asiaa jalalle”, toteaa ammattiosaston puheenjohtaja Outi Puoskari.

Neuvottelussa sovittiin myös muun muassa kannustavan palkkauksen pilotoinnin suunnittelusta, rekrytointipalkkion käyttöönotosta ja kyselystä, jossa kartoitetaan henkilökunnan jaksamista.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto näkyi yksiköissä, joissain enemmän ja joissain vähemmän.

"Rivit piti. Sillä on iso merkitys", Puoskari kiittää.

Ammattiosasto muistuttaa, että kenenkään ei edelleenkään tarvitse tehdä ylimääräistä missään tilanteessa, jos ei halua tai jaksa. Työnantajan tehtävä on vastata riittävästä henkilöstömäärästä ja tukea henkilöstön työssäjaksamista sekä taata potilasturvallisuus.