Paine kunta-alan neuvotteluissa kasvaa

Työajan pidennys hiertää neuvotteluissa kilpailukykysopimuksesta. Neuvottelut jatkuvat viikonloppuna.

Kuvateksti
Kilpailukykysopimuksesta neuvotellaan myös viikonloppuna.

Palkansaajajärjestöt eivät suostu KT kuntatyönantajan ehdotukseen pidentää työaikaa 24 tunnilla vuodessa niin, että pidennys hoidettaisiin leikkaamalla vuosilomaa. Jäsenkyselyjen mukaan työntekijät pidentäisivät mieluiten viikoittaista työaikaa, mutta tämä on käytännössä hankala toteuttaa. 

Kilpailukykysopimuksen mukaisia neuvottelutuloksia on jo syntynyt teollisuusaloilla. Niissä työajanpidennys on hoidettu pekkaspäiviä vähentämällä tai siirtämällä sopiminen paikallistasolle. Pekkaspäiviä ei kuntasektorin työehtosopimuksissa ole, ja paikalliset neuvottelut työajan pidennyksestä kuntasektorilla olisivat työläät.

– Todennäköisesti työajan pidennys hoidetaan useamman elementin avulla, Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara sanoo.

Neuvotteluissa etsitään myös tapaa toteuttaa lomarahojen leikkaus. Kilpailukykysopimus leikkaa julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja 30 prosenttia vuosina 2017–2019

Neuvotteluissa on käsitelty myös paikallista sopimista, mikä ei ole kunnissa uusi asia. Työehtosopimukset mahdollistavat laajan paikallisen sopimisen. Työaikapankista on mahdollisesti tulossa työnantajan kanssa yhteinen ohjeistus.

Yksityissektorilla Tehy neuvottelee kilpailukykysopimuksen soveltamisesta useisiin työehtosopimuksiin. Niissä keskeisiä kysymyksiä ovat työajan pidennys, paikallinen sopiminen sekä luottamusmiehen asema ja selviytymislauseke, joka tulisi käyttöön erityisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Tehyn valtuusto kokoontuu päättämään mahdollisista neuvottelutuloksista 31. toukokuuta. STTK:n hallitus kokoontuu 3. kesäkuuta.

Toteutuakseen kilpailukykysopimus vaatii vielä sen, että hallitus toteuttaa lupaamaansa miljardin euron veronkevennykset sekä peruu 1,5 miljardin lisäleikkaukset.