Paluun tehnyt tauti leviää miesten välisessä seksissä

Kahden uuden seksiteitse leviävän taudin tartuntoja on havaittu Suomessa. Toinen leviää miesten keskuudessa, toista voi löytyä myös naisilta.

Kuvateksti
Kondomi suojaa seksitaudeilta. Kuva: iStock

Suomessa on todettu parikymmentä Lymphogranuloma venerum (LGV) -tartuntaa lähinnä miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Tyypillinen oire on ollut raju peräsuolitulehdus. Sankkereihin luokiteltava seksitauti palasi Eurooppaan reilut kymmenen vuotta sitten. 

– Lähes kaikki tapaukset liittyvät miesten väliseen seksiin, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

LGV:n aiheuttaa klamydiabakteerin alatyyppi, joten se todetaan käytössä olevalla klamydiatestillä. Samalla testillä todetaan myös tippuritartunta. Näyte pitää ottaa peräaukon suulta, jos potilaalla on ollut suojaamatonta anaaliseksiä. Näytteenottajan on tärkeä kysyä potilaan seksitavoista, ja potilaan on tärkeä niistä kertoa. 

– Saman testin ansiosta LGV:tä ei tarvitse testata erikseen. Jos potilaalla ei ole klamydiaa, hänellä ei myöskään ole LGV:tä.

LGV kuuluu lääkärin ilmoitettaviin tartuntatauteihin. LGV:hen tehoaa antibiooteista doksisykliini tai erytromysiini.

Tautia todettiin Suomessa muutama sata 1940-luvulla, mutta sitten se katosi Euroopasta. Sitä esiintyi lähinnä tropiikissa ja satunnaisesti matkailijoiden tuomana Euroopassa. 2000-luvulla Länsi-Euroopassa alettiin havaita uusia LGV-tartuntoja.

Toinen uutena pidettävä taudin aiheuttaja on Mycoplasma genitalium -bakteeri, joka leviää seksiteitse. Ensimmäiset tunnetut tartunnat ovat 20 vuoden takaa. Kyseessä ei ole varsinainen tartuntatautirekisteriin ilmoitettava sukupuolitauti, joten tartuntamääriä tai laajuutta ei tiedetä. 

Mycoplasma genitalium -tartunta voi yhtä todennäköisesti löytyä sekä mieheltä että naiselta. Miehillä bakteeri aiheuttaa virtsaputkitulehdusta. Naisilla oireita ovat erite emättimessä, virtsaamisvaikeudet sekä alavatsa että yhdyntäkivut.

– Lääkärin on syytä ottaa tartunnan mahdollisuus huomioon, jos potilaalla on oireita, mutta tippuria tai klamydiaa ei löydy. 

M. genitaliumin toteamiseen ei aiemmin ollut kunnollista testiä. Nyt sellainen on kehitetty, mutta se ei vielä ole kaikkien laboratorioiden käytössä. Ensisijainen hoito on atsitromysiinikuuri. 

Molemmat taudit voivat olla myös oireettomia.