Poikkeusolot päättyvät tiistaina ­– vahvistettuja vuosilomia ei voi perua

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle valmiuslaki on vaikuttanut vuosilomiin, ylitöiden määräämiseen ja irtisanomisaikaan.

Kuvateksti
Vahvistettuja vuosilomia ei voi enää perua. Kuva: Pia Hietamies

Suomen hallitus päätti maanantaina luopua valmiuslain mukaisten toimivaltuuksien käytöstä. Näin ollen poikkeusolot päättyvät tiistaina 16. kesäkuuta.

Hallitus totesi, että tautitilanne ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys ja tehohoidon kapasiteetti eivät enää tässä epidemiologisessa tilanteessa tarvitse tuekseen valmiuslain toimivaltuuksilla tehtäviä toimia.

Sote-sektorilla esimerkiksi ei voi enää määrätä ylityöhön ilman suostumusta ja vahvistettuja vuosilomia ei voi perua.

­­– Kunnalla myös KVTES on mahdollistanut tiettyjä poikkeuksia vuosiloman yhdenjaksoisuuteen ja ilmoitusaikaan liittyen. Nyt kun koronaepidemiaa ei enää ole, pitää näidenkin osalta palata normaaliin, Tehyn neuvottelupäällikkö Riikka Rapinoja sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos lomia on vielä vahvistamatta, ne on vahvistettava kuukautta ennen loman alkamista.

Jos työntekijä oli irtisanoutunut työstään ja työnantaja oli ottanut käyttöön tavallista pidemmän irtisanomisajan valmiuslain perusteella, voi työntekijä nyt irtisanoutua uudelleen.

Näin kannattaa tehdä silloin, jos valmiuslain mukaista irtisanomisaikaa on kulumatta pidempi aika kuin mikä on normaali irtisanomisaika. Työntekijän noudattama irtisanomisaika on tavallisesti 14 päivää tai yksi kuukausi.

Poikkeusolot kestivät kolme kuukautta.