Radiotaajuushoito lienee tehoton alaselän kipuihin

Kipulääkityksen lisäksi suositellaan liikkumista kivun sallimissa rajoissa.

Kuvateksti
Alaselän kivut ovat yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen aiheuttajia. Kuva: iStock.

Kroonistuneisiin alaselkäkipuihin ei kannata käyttää radiotaajuusdenervaatiota. Se on sähköistä hoitoa, jossa vaikutetaan kipua välittäviin hermoihin. Havainto julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Denervaatiohoidossa kipua johtaviin hermoihin johdetaan sähkövirtaa, joka tuhoaa hermon ja siten myös estää kipuimpulssin etenemisen.

Hollantilaistutkijat selvittivät hoidon vaikutuksia 600 alaselkäkipupotilaan avulla. Osana tutkimusta potilaat osallistuivat selkäkipujen vähentämiseen räätälöityyn liikuntaohjelmaan, minkä lisäksi puolet heistä sai lisäksi radiotaajuusdenervaatiota.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden oireita kolme kuukautta hoitojen jälkeen, alaselkäkivut olivat vähentyneet hieman enemmän denervaatioryhmässä, mutta ero oli niin pieni, ettei sillä ollut käytännössä merkitystä.

Viimeaikaisten tutkimusten valossa monet alaselkäkipujen eri hoitotavat ovat osoittautuneet vaikutuksiltaan vaatimattomiksi. Niitä ei myöskään voi helposti laittaa paremmuusjärjestykseen.

Suomessa arviolta kahdeksan aikuista kymmenestä potee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Suuri osa tapauksista paranee itsestään, mutta osa edellyttää lääkärin hoitoa. Kipulääkityksen lisäksi potilaita kannustetaan pysymään liikkeellä, välttämään vuodelepoa ja jatkamaan normaalia elämää kipujen sallimissa rajoissa.

Uutispalvelu Duodecim