Ranskan hallitus haluaa vähentää terveydenhuollon henkilöstön kohtaamaa väkivaltaa

Ranskan terveysministeri on laatinut 42-kohtaisen toimenpidelistan väkivaltaa vastaan.

Kuvateksti
Hoitohenkilöstön kohtaama väkivalta on noussut esiin myös Ranskassa.
Kuva: iStock

Ranskassa terveysministeri Agnes Firmin Le Bodo on käynnistänyt toimenpiteet terveydenhuoltoalan ammattilaisten kohtaaman väkivallan torjumiseksi. Asiasta kertoi Mediuutiset.

Terveysministeri on laatinut listan, jossa on 42 toimenpidettä väkivaltaa vastaan. Yhtenä keinona esitetään, että terveydenhuollossa työskenteleviin työtilanteessa kohdistunut väkivalta kriminalisoitaisiin. Samalla jokainen tapaus olisi rikosasia.

Tehyn juristi Inka Lehtisen mukaan jokaisen tapauksen pitämistä rikosasiana olisi harkittava myös Suomessa, sillä se voisi nostaa kynnystä käyttäytyä väkivaltaisesti hoitohenkilökuntaa kohtaan.

Lisäksi hallituksessa on esitetty tavallista kovempia rangaistuksia niille, jotka käyttäytyvät aggressiivisesti terveydenhuollon työntekijöitä kohtaan.

ranskalaisMinisterin toimenpidelista sisältää kehotuksen alan työnantajille, että nämä tukisivat väkivaltatilanteista syytteen nostavia työntekijöitään ja maksaisivat heidän oikeudenkäyntikulujaan. Ministeri vaati myös, että terveydenhuollon organisaatio voisi nostaa syytteen työntekijän puolesta.

”Ministerin listan asiat ovat tuttuja myös täällä Suomessa. Tuo lista näyttää kuitenkin sisältävän enemmän toiveita kuin työnantajaa velvoittavia toimia”, sanoo Lehtinen.

Ranskalaisministerin listaan kirjatuista toimenpiteistä on Suomessa käytetty esimerkiksi väkivallan ehkäisyä jo rakennuksia suunniteltaessa, vastaanottotilojen lasiseiniä ja vastaanotto- ja hoitotilojen pakoreittejä.

Ranskan terveysministerin aktiivisuuden taustalla on kesällä julkaistu raportti. Sen mukaan vuonna 2022 väkivaltailmoituksia tehtiin yhteensä 18 768. Niistä 45 prosenttia oli sairaanhoitajien tekemiä.

Turvallisuustoimenpiteiden kuluja maan hallitus suunnittelee kattavansa terveydenhuollon sijoitusrahastojen ja rikostentorjuntarahaston varoista.

Tehyllä on parhaillaan käynnissä Nyrkkisääntö-kampanja joka nostaa esiin sote- ja kasvatusalan työntekijöiden kohtaamaa väkivaltaa. Tehyn kyselyn mukaan 69 prosenttia sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työntekijöistä on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa uransa aikana. Kolme neljästä kertoi, että heitä oli lyöty. Joka neljäs oli saanut tappouhkauksen.

Nyrkkisääntö-kampanjalla ajetaan muutoksia rikos- ja työlainsäädäntöön. Nykyisin esimerkiksi hoitajan pahoinpitelystä saa vain sakot, kun lääkärin pahoinpitelystä tuomitaan vankeutta.

Lue lisää: Nyrkkisääntö-kampanjan sivut