Tavoite hoitajasopimuksesta on Vesivalon mukaan ajankohtainen juuri nyt, sillä sote-uudistuksen seurauksena vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista on siirtymässä pois kunnilta. Tästä seuraa muutostarpeita nykyisiin kunta-alan sopimuksiin. Vesivalon mielestä halu kehittää virka- ja työehtosopimuksia yhteiskunnassa tapahtuvien isojen muutosten ja uudistusten myötä on järkevää ja perusteltua.
– Sopimusten on elettävä ajassa. Tavoite ei ole millään tavoin kohtuuton.
STTK:n tervehdyksen Tehylle esittänyt STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tuki Tehyn tavoitteita. Palola painotti, että äärimmäisen maltillisten kierrosten jälkeen on palkankorotusten aika ja ostovoimaa pitää vahvistaa.
– Samalla on pidettävä huoli siitä, että emme leikkaa pohjaa talouskasvulta emmekä työllisyyden kohentumiselta.
Vesivalo painottaa, että myös palkkatasa-arvon saavuttamisessa on vielä paljon tekemistä, jotta 83 sentin naisen euro saadaan kokonaiseksi. Naisvaltaista koulutettua alaa arvostetaan yhteiskunnassa, mutta se ei edelleenkään näy konkreettisina tekoina.
Isien osuutta perhevapaista tulisi Vesivalon mukaan kasvattaa.
– Epätasa-arvoinen palkkaus on tässäkin esteenä. Huoli perheen toimeentulosta ei saa olla se, mikä ratkaisee perheen valinnat.
Tehyn puheenjohtajan tehtävät jättävällä Vesivalolla on yli 30 vuoden kokemus ay-liikkeestä. Tuo aika on opettanut arvostamaan suomalaista sopimusyhteiskuntaa. Hänen mukaansa pienen kansan vahvuus on se, että voimia ei tuhlata liikaa keskinäiseen riitelyyn ja barrikadien rakenteluun.
– Sodanjälkeisen Suomen historia on menestystarina ja sen yksi tärkeä osatekijä on ollut kolmikantainen sopiminen. Tätä työkalua ei kannattaisi kuitenkaan hukata lopullisesti, vaikka Etelärannassa nyt niin onkin linjattu.
Tehyn valtuuston järjestäytymiskokous pidetään 13.–15. marraskuuta. Kokouksen huomiseen ohjelmaan kuuluu uuden puheenjohtajan ja hallituksen valitseminen. Valinnat tekee 83-paikkainen valtuusto.