Rekrytointikiellon vuoksi työpaikan haku voi tyssätä yhteen keikkaan väärällä työnantajalla

Keikkatyöt Seuressa puolen vuoden sisään estävät hakemasta yksityisen yrityksen tarjoamaa lähihoitajan paikkaa.

Kuvateksti
Lähihoitajan paikka yksityisessä yrityksessä voi jäädä saamatta yhden keikan takia.
Kuva: Jaakko Martikainen

Lähihoitaja näki työpaikkailmoituksen, jossa sosiaali- ja terveyspalveluita tuottava Sam’s Care Oy hakee 20 lähihoitajaa kotihoitoon.

Työnhaku kilpistyi heti alkuunsa työpaikkailmoituksen lopussa olevan lauseen takia. Siellä kerrotaan, ettei yritys pysty palkkaamaan työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet Seurella viimeisen 6 kuukauden aikana.

”Kun lähihoitaja on tehnyt yhdenkin työvuoron puolen vuoden aikana Seurelle, paikkaa ei voisi hakea. Tässä rikotaan raskaasti työntekijöiden oikeuksia”, sanoo Tehyn juristi Päivi Vanninen

Ilmoituksen takana on mitä ilmeisemmin Seuren ja Sam’s Care Oyn välinen rekrytoinnin kieltäviä sopimus. Seure Henkilöstöpalvelut Oy henkilöstövuokrausyritys, jonka omistajia ovat esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnat ja Hus.

Vastaavia rekrytointia kieltäviä sopimuksia on tullut ilmi eripuolilta Suomea.

Viime vuoden puolella kävi ilmi, että Helsingin kaupunki on tehnyt samansisältöisiä hankintasopimuksia useiden isojen yksityisten yritysten, kuten Mehiläisen, Pihlajalinnan ja Terveystalon kanssa. Käytännössä sopimus johtaa tilanteisiin, joissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta evätään mahdollisuus saada parempaa palkkaa.

Tehy teki asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle marraskuussa 2021. Tehyn mukaan Helsingin kaupunki rikkoo perustuslain mukaista syrjinnän kieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä.

Tehy kehottaa rekrytointikiellon kohteeksi joutuneita jäseniään olemaan yhteydessä Tehyn asiointipalveluun. Jäsenen kannattaa hakea paikkaa ilmoituksen ehdosta huolimatta ja pyytää työnhakupaikastaan sähköpostitse perustelut sille, miksi ei ole tullut valituksi.

Sote-alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi helmikuun lopussa. Tehyn yhtenä tavoitteena on saada uuteen sopimukseen rekrytointikiellon kieltävä kohta.

Hoitaja menetti Terveystalosta saamansa paikan rekrytointikiellon takia