Hoitaja menetti Terveystalosta saamansa työpaikan rekrytointikiellon takia

Hoitaja saa paikan – eipäs saakaan. Esteenä on entisen työnantajan asettama rekrytointikielto.

Kuvateksti
Helsingin kaupungin palveluksessa ollut hoitaja ei voi vaihtaa työpaikkaa käden käänteessä.
Kuva: Mikko Lehtimäki

ensin työntekijälle tuli tieto, että hänet on hyväksytty uuteen työpaikkaan, sitten tieto, ettei hän kelpaakaan.

Tämän sai vastikään karvaasti kokea sairaanhoitaja, jonka määräaikainen työsopimus Helsingin kaupungin palveluksessa päättyi. Hän haki määräaikaista paikkaa Kannelmäen terveysasemaltaa, jonka toiminnasta vastaa Terveystalo.

Syyksi Terveystalo ilmoitti Helsingin kaupungin ja Terveystalon välisen hankintasopimuksen. Se estää Terveystaloa rekrytoimasta kaupungin palveluksessa olleita työtekijöitä, jos työsuhteen päättymisestä on alle kuusi kuukautta.

”Mielestäni tämä on epäreilua. Vaikka työsuhteeni kaupungilla on päättynyt helmikuussa, en voi hakea tätä paikkaa. Voisin ymmärtää menettelyn edes jotenkin, jos se olisi ollut tiedossani, kun tein työsopimuksen Helsingin kaupungin kanssa”, sanoo sairaanhoitaja, joka haluaa pysyä nimettömänä.

Hoitajapulan keskellä Helsingin kaupunki estää näin hoitajia vaihtamasta työpaikkaa. Kaupungin palveluksessa oleva tai ollut työntekijä ei voi muitta mutkitta mennä töihin yksityiselle työnantajalle, jolle kaupunki on toimensa ulkoistanut.

Helsingin kaupunki on tehnyt Terveystalon sopimusta vastaavat hankintasopimukset useiden yksityisten yritysten, kuten Mehiläisen ja Pihlajalinnan kanssa. Käytännössä sopimus johtaa tilanteisiin, joissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta evätään mahdollisuus saada parempaa palkkaa.

”Palkka olisi Terveystalossa huomattavasti parempi kuin kaupungilla samasta työstä”, vahvistaa sairaanhoitaja.

Tehyn mukaan tällaiset sopimukset estävät työntekijöiden vapaata liikkumista ja sote-alan palkkakilpailua. Käytäntö johtaa tosiasiassa palkkakartelliin.

”On väärin, että työntekijät eivät pääse vaihtamaan paikkaa esimerkiksi korkeamman palkan perässä. Rekrytointikielto loukkaa hoitajan perusoikeuksia”, painottaa Tehyn juristi Päivi Vanninen.

Tehy on tehnyt asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle marraskuussa 2021. Tehyn mukaan Helsingin kaupunki rikkoo perustuslain mukaista syrjinnän kieltoa ja työntekijän oikeutta hankkia elantonsa valitsemallaan työllä.

”Vastaavia rekrytointia kieltäviä sopimuksia on tullut ilmi eripuolilta Suomea.”

Tehy kehottaa rekrytointikiellon kohteeksi joutuneita jäseniään olemaan yhteydessä Tehyn asiointipalveluun. Jäsenen kannattaa pyytää työnhakupaikastaan sähköpostitse perustelut sille, miksi ei ole tullut valituksi.

Sote-alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi helmikuun lopussa. Tehyn yhtenä tavoitteena on saada uuteen sopimukseen rekrytointikiellon kieltävä kohta.