Säännöllinen naukkailu vaaraksi valtimoille

Valtimoverisuonet voivat jäykistyä vuosien varrella, vaikka joisi alle nykyisten riskirajojen.

Kuvateksti
Jo tuopillinen olutta päivässä voi jäykistää valtimoita vuosien saatossa. Kuva iStock.

Säännöllinen alkoholinkäyttö voi vuosien varrella vähentää valtimoiden kimmoisuutta ja siten suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä selviää tuoreesta brittitutkimuksesta. Tutkimuksessa runsaana alkoholinkäyttönä pidettiin yli 112 grammaa alkoholia viikossa, mikä tarkoittaa vähintään yhdeksää alkoholiannosta, mikä on vielä nykyisten suositusten rajoissa.

Vähintään tämän verran säännöllisesti juovan miehen valtimot olivat selvästi jäykemmät jo tutkimuksen alkaessa ja jäykkyys myös lisääntyi seurannan aikana enemmän kuin miehillä, jotka joivat korkeintaan 1–112 grammaa viikossa. Tutkimuksen mukaan myös runsaan alkoholinkäytön lopettaneiden valtimot jäykkenivät seurannan aikana enemmän kuin kohtuukäyttäjien.

Brittitutkijoiden havainnot viittaavat alkoholinkäytön lisäävän valtimoiden jäykistymistä ja siten altistavan sydän- ja verisuonitaudeille, vaikka juodut määrät olisivat nykyisten riskirajojen sisällä. Suomessa alkoholin käytön riskirajana pidetään miehillä 23 alkoholiannosta viikossa ja naisilla 12–16 annosta. Yksi annos vastaa 33 cl keskiolutpulloa tai -tölkkiä tai 12 cl viiniä.

Viime vuosina on julkaistu useita alkoholitutkimuksia, joiden tulokset tuntuvat olevan ristiriidassa keskenään. Alkoholin sydänvaikutukset ovat muun muassa vaihdelleet riippuen siitä, mitä mittaria niissä on käytetty. Vaikuttaakin siltä, että alkoholi voi ehkäistä joitakin sydänoireita ja altistaa toisille. Nyt julkaistussa tutkimuksessa ei tarkasteltu varsinaisia sydänoireita.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja ne perustuvat 3 900:n Whitehall II -tutkimukseen osallistuneen seurantatietoihin. Osallistujien valtimot tutkittiin 4–5 vuoden välein ja alkoholinkäytöstä kyseltiin useita kertoja 25-vuotisen seurannan aikana.

Uutispalvelu Duodecim