Sairaanhoitajan ammattitaito pitää potilaan hengissä

Hoitohenkilöstön kelpoisuuksien laskeminen on vaarallinen keino säästää.

Kuvateksti
Sairaanhoitajien määrän vähentäminen voi olla potilaille kohtalokasta. Kuva iStock.

Sairaanhoitajien ammattitaito vaikuttaa ratkaisevasti potilaan hoidon laatuun ja jopa siihen, säilyykö hän hengissä. Päättäjien ja työnantajien halu laskea hoitohenkilöstön kelpoisuusehtoja ei saa tutkijoilta tukea, sillä kelpoisuuksien lasku vaikuttaa ratkaisevasti potilasturvallisuuteen.

Kelpoisuuksien laskulla tavoitellaan säästöjä työvoimavaltaisella hoitoalalla.

BMJ Quality & Safe -verkkolehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sairaanhoitajan koulutus vaikutti ratkaisevasti siihen, miten hyvin potilas toipui.

Jos sairaanhoitajien osuus hoitohenkilökunnasta kasvaa 10 prosenttia, leikkauksen jälkeiset kuolemat vähenevät 11 prosenttia. Tilastollinen ero näkyy myös toiseen suuntaan: jos sairaanhoitajien osuus vähenee 10 prosenttia, potilaiden kuolemat leikkauksen jälkeen lisääntyvät 12 prosenttia.

Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela tähdentää, että kyse on vakavasta asiasta. Hän sanoo, että sama viesti koulutuksen ja osaamisen tärkeydestä on tullut muistakin tutkimuksista.

– Sairaanhoitajan ammattitaitoon kuuluu ymmärtää, että miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa. Työtä ei voi jakaa miten hyvänsä. 

Sairaanhoitajien määrä ja koulutuksen pituus vaikuttivat myönteisesti myös siihen, miten hyvin sairaanhoitajat itse viihtyivät työssään ja miten paljon he kokivat kuormitusta.

Tutkijat selittävät korkean ammattitaidon vaatimusta sillä, että sairaalassa hoidettavat potilaat ovat entistä vaikeahoitoisempia. Helppohoitoisemmat pyritään kotiuttamaan tai siirtämään jatkohoitoon mahdollisimman pian. Myös lääketieteen kehitys ja terveysteknologia ovat lisänneet hoitohenkilöstön työn vaativuutta. Väestön ikääntymisen myötä myös tehohoidon tarve on lisääntynyt.

Hoitohenkilöstön kelpoisuuksien lasku ja  koulutetun hoitohenkilöstön korvaaminen avustavalla henkilöstöllä on ollut esillä monissa Euroopan maissa. Suomessa on pikakoulutettu hoiva-avustajia, jotka suorittavat osia lähihoitajan tutkinnosta. 

Sairaanhoitajan ammattitaidon vaikutusta hoidon laatuun ja kuolleisuuteen selvitettiin Belgiassa, Englannissa, Suomessa, Irlannissa, Espanjassa ja Sveitsissä. 

Tutkimuksessa oli mukana noin 13 000 sairaanhoitajaa 243 sairaalassa sekä 19 000 potilasta, jotka saivat hoitoa näissä sairaaloissa. Lisäksi tutkittiin noin 270 000 sairaaloista kotiutettua leikkauspotilasta.