Sairas suu voi aiheuttaa syöpää

Yksi parodontiittia aiheuttavista bakteereista saattaa edistää haimasyövän syntyä.

Kuvateksti
Parodontiitin ehkäiseminen ja varhainen diagnosointi lisäävät yksittäisen ihmisen terveyttä ja säästävät terveydenhuollon kustannuksia. Kuva: Lehtikuva

Parodontiitti on väestötasolla selvästi yhteydessä syöpäkuolleisuuteen. Erityisen vahva yhteys on haimasyövän aiheuttamaan kuolleisuuteen. Tieto selvisi tutkimuksessa, joka julkaistiin International Journal of Cancer -tiedelehdessä. Kymmenen vuoden seurantatutkimuksessa oli mukana noin 70 000 suomalaista.

Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudostulehdus, jota bakteerit aiheuttavat. Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan sekä Karoliinisen instituutin tutkijat ovat selvittäneet näiden bakteerien osuutta suusyöpien ja eräiden muiden syöpien kehittymisessä. 

British Journal of Cancer -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan osoitettiin ensimmäisen kerran molekyylitason mekanismi, jolla parodontiittiin liittyvä bakteeri Treponema denticola (Td) voi vaikuttaa myös syövän kehittymiseen. Tutkijat havaitsivat, että Td-bakteerin entsyymiä esiintyi myös ruoansulatuskanavan syöpäkasvaimissa, muun muassa haimasyövässä.

Tutkimus paljasti myös, että kyseinen entsyymi kykenee aktivoimaan niitä entsyymejä, joita syöpäsolut käyttävät aseenaan tunkeutuessaan terveisiin kudoksiin. Entsyymi heikensi myös immuunipuolustusta.

– Nämä tutkimukset osoittavat, että iensairauteen liittyvien keskeisten patogeenisten bakteerien virulenssitekijät pystyvät leviämään suusta muualle kehoon ja osallistumaan syöpäsairauksiin liittyviin keskeisiin kudostuhomekanismeihin, toteaa professori Timo Sorsa Helsingin yliopistosta.

Tutkijat päättelevät, että parodontiittiin liittyvä matala-asteinen systeeminen tulehdus edesauttaa suun bakteerien ja niiden virulenssitekijöiden leviämistä muualle kehoon. He painottavat, että parodontiitin ehkäisy ja varhainen diagnosointi ovat erittäin tärkeitä sekä suunterveydelle, potilaan kokonaisterveydelle että yhteiskunnalle.

Jatkotutkimukset ovat käynnissä sekä Helsingin yliopistossa että Karoliinisessa instituutissa.