STAL ry:n kysely: Koronakevät hiljensi suun hoidon, puolet jäsenistä muissa hommissa

Jännittää, millainen hoitotaakka meitä koronan jälkeen odottaa, sanoo Suun terveydenhoidon ammattiliiton toiminnanjohtaja.

Kuvateksti
Korona lopetti monin paikoin kiireettömän suun terveydenhuollon – nyt sitä taas käynnistellään. Kuva: Mikko Lehtimäki

Puolet on siirretty toisiin tehtäviin, kertoo Suun terveydenhoidon ammattiliitto STAL ry:n koronakysely. Siihen on tähän mennessä vastannut 930 henkeä.

Korona lopetti monin paikoin kiireettömän suun terveydenhuollon  nyt sitä taas käynnistellään.

– Hammashoidossa pysytään usein normaalistikin kiikun kaakun hoitotakuun rajoissa. Jännittää, millainen hoitotaakka meitä odottaa, kun hoito on ollut pari kuukautta lähes pysähdyksissä. Jos nyt selvittäisiin syvällä paikalla, syksyllä tarvitaan jo juurihoitoa, sanoo STAL ry:n toiminnanjohtaja Mirkka Järvinen.

Suun hoidon ammattilaisia työskentelee nyt kotihoidossa, infektiovastaanotoilla, ottamassa koronanäytteitä, pullottamassa käsidesiä sairaala-apteekissa, ohjeistamassa satamassa, lentokentällä tai Suomen rajalla sen ylityspaikoilla.

– Lyhyt perehdytys ja suojainpula mainittiin useissa vastauksissa, mutta ihmiset olivat myös ylpeitä siitä, että kantavat oman kortensa kekoon. Toisaalta siirron toinen mahdollisuus olisi usein ollut lomautus.

Tunnelmat vaihtelivat: lomautettu saattoi olla huojentunut siitä, ettei tarvitse pelätä koronatartuntaa tai sen tuomista kotiin.

– Ammattilaiset kykenevät moneen, sen ovat siirrot muihin tehtäviin osoittaneet, mutta meidänkin alamme voisi treenata digiloikkaa. Paikoin sitä on tehty. Keski-Suomessa näytettiin Instagramissa plakkivärivärjäystä. Tällaista kaivataan lisää, Järvinen toteaa.

Vastaajissa oli sekä työntekijöitä että esimiehiä.

– Työntekijöillä oli epätietoisuutta ja monia kysymyksiä varsinkin epidemian alussa. Esimiehiä taas kuormitti yhtäkkinen joutuminen korona-asiantuntijaksi.

Koronapotilaille on perustettu omia vastaanottoja, joilla työskennellään raskaissa suojavarusteissa. Suun tulehdukset on pakko hoitaa, koska hoitamattoman tulehduksen seurauksena voi olla jopa tehohoito.

Suuhygienistit ovat koronan vuoksi joutuneet palaamaan parodontiittipotilaita hoitaessaan käsityökaluihin, sillä ultraäänen ja soodaputsin käyttöä vältetään leviävien aerosolien vuoksi. Se laittaa kädet koville.

Avoimissa vastauksissa nousi esiin työkavereiden kaipuu: heitä näki harvoin, sillä ruokatunnitkin on porrastettu.

"Kurjaa lomauttaa henkilöstöä, toisaalta kaikki ymmärtävät tilanteen. Asiakasaikoja on vähennetty, mutta ajat täyttyvät yllättävän hyvin ja välillä on jouduttu reagoimaan nopeasti ja tarjoamaan lisää. Alkushokin jälkeen tuntuu, että pää pysyy pinnalla. Asennoidumme tähän pitkäaikaisena muutoksena ja osa uusista toimintatavoista jää varmasti pysyvästi käyttöön mm. myssyt ja visiirit."

"Uusi, väliaikainen työ on mielenkiintoista. Olemme epidemian ytimessä ja tunnen tekeväni tärkeää työtä. Tartunnanseurantaa tehdään kahdessa vuorossa kaikkina viikonpäivinä, se on suuri muutos normaaliin perustyöaikaan. Kesälomien kohtalo mietityttää: pääseekö ollenkaan toipumaan kuormittavasta keväästä?"

Kyselyyn on vastannut 930 henkeä, ja siihen voi vastata edelleen. Vastaajista 60 prosenttia oli hammashoitajia, 31 prosenttia suuhygienistejä, 5 prosenttia esimiehiä ja 4 prosenttia opiskelijoita. STAL ry on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö.

Lue lisää

Yrittäjän kovan onnen kevät: korona karkotti suuhygienistin asiakkaat