Tanska vältti työsulun – julkisen sektorin palkat nousevat

Sairaanhoitajien palkat nousevat 8,1 prosenttia julkisella sektorilla.

Kuvateksti
Julkisen sektorin sopimus tuo lisää kruunuja myös hoitajien kukkaroon. Kuva: iStock

Koko kevään jatkunut riita julkisen sektorin työehtosopimuksista on päättynyt neuvottelutulokseen Tanskassa. Toteutuessaan sopimus nostaa julkisella sektorilla työskentelevien palkkoja keskimäärin 8,1 prosenttia. Sopimus on kolmevuotinen.

Yleiskorotukset ovat 6,8 prosenttia ja loput erilaisia järjestelyvaraeriä, kuten rekrytointierä. Uuden sopimuksen myötä ruokatauosta tulee palkallista, niin kuin se yksityisellä puolella. Sopimus sisältää myös tasa-arvoerän.

– Vaikka tasa-arvoerä ei rahallisesti ole suuri, sillä on valtava periaatteellinen merkitys, sanoo Sundhedskartelletin ja Tanskan sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Grete Christensen.

Julkinen sektori ajautui ennen näkemättömään pattitilanteeseen, kun sopua alan työehdoista ei tahtonut löytyä. Palkansaajajärjestöt ja niiden mukana terveydenhuoltoa edustava Sundhedskartellet ovat pitkään vaatineet, että julkisen sektorin työntekijöiden palkkoihin saadaan kunnon korotuksia, jotta eroa yksityisen sektorin palkkoihin saataisiin kurottua umpeen.

Sopimuksen myötä peruuntui työnantajan uhkaus toteuttaa työsulku. Toteutuessaan se olisi koskenut noin 400 000 kunnan, maakuntahallinnon ja valtion työntekijää.

Sopimus menee vielä ammattiliittojen päättävien elinten hyväksyttäväksi. Uudet sopimukset koskevat noin 750 000 julkisen sektorin työntekijää.