Tehy ja Kuntoutusohjaajat ry: Kuntoutuksen ohjaajat ovat päteviä toimimaan kuntoutuksenohjaajina hyvinvointialueilla

Kuntoutuksen ohjaajan (AMK) tutkinto antaa osaamisen ja pätevyyden toimia erilaissa kuntoutusohjaajan tehtävissä Tehyn jättämän kannanoton mukaan. Tehyn asiantuntija korostaa, kuinka on ammattihenkilölain hengen ja tavoitteen mukaista, että tätä noudatettaisiin kaikilla hyvinvointialueilla.

Kuvateksti
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) on yksi kuntoutusalan koulutuksista, kuten esimerkiksi fysio- ja toimintaterapian koulutukset.
Kuva: iStock

Kuntouksen ohjaaja on Tehyn mukaan pätevä kuntouksenohjaajan tehtävään.

Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) on sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto ja sosiaalihuollon laillistettu ammattihenkilö. Se on yksi kuntoutusalan koulutuksista, kuten esimerkiksi fysio- ja toimintaterapian koulutukset.

”Kuntoutuksen ohjaajan (AMK) tutkinto antaa osaamisen ja pätevyyden toimia erilaissa kuntoutusohjaajan tehtävässä. Monilla hyvinvointialueilla näin jo onkin. On ammattihenkilölain hengen ja tavoitteen mukaista, että näin olisi kaikilla hyvinvointialueilla”, painottaa Tehyn kuntoutusalan asiantuntija Outi Töytäri.

Tehy ry ja Kuntoutusohjaajat ry ovat saaneet lukuisia yhteenottoja siitä, etteivät jotkut hyvinvointialueista ole katsoneet pelkästään kuntoutuksen ohjaaja (AMK) tutkinnon suorittaneita hakijoita kelpoisiksi avoinna oleviin kuntoutusohjaajien tehtäviin. Kuntoutuksen ohjaaja on sosiaalihuollon laillistettu ammattihenkilö ja kuntoutusohjaajien tehtävien hakuilmoituksissa osa hyvinvointialueista on edellyttänyt, että hakijan on oltava terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö.

Vastaavasti joidenkin hyvinvointialueiden sosiaalihuollon avoimissa tehtävissä ei ole huomioitu kuntoutuksen ohjaaja (AMK) tutkinnon suorittaneita, vaikka tehtävät soveltuisivat heille hyvin. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi sosiaaliohjaaja ja palveluohjaaja. Näiden valintakriteereinä on monesti lueteltu sosiaalihuollon muut laillistetut ammattihenkilöt, mutta ei kuntoutuksen ohjaajia.

Lisäksi on tullut ilmi, että kuntoutuksen ohjaajiksi (AMK) opiskelevat eivät ole päässeet kaikkien hyvinvointialueiden erikoissairaanhoitoon ja siellä työelämän harjoitteluun käytännön kuntoutusohjaustyöhön, koska heitä ei ole katsottu terveydenhuollon henkilöstöksi.

Tehyn ja Kuntoutusohjaajat ry:n näkemys on, että kelpoisuusehtona kuntoutusohjaajan tehtävään pitää olla kuntoutuksen ohjaaja (AMK) tutkinnon suorittanut laillistettu sosiaalihuollon ammattihenkilö. Tarvittaessa päteväksi voitaisiin huomioida myös terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö.

Tehy on jättänyt hyvinvointialueille asiaan liittyvän kannanoton, joka on valmisteltu yhteistyössä Kuntoutusohjaajat ry:n kanssa. Siinä muistutetaan, kuinka kuntoutuksen ohjaaja on sosiaalihuollon ammattihenkilölain mukaisesti sosiaalihuollon laillistettu ammattihenkilö, jolla on oikeus harjoittaa kuntoutuksen ohjaajan ammattia soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon perusteella.

”Kuntoutuksen ohjaaja on koulutettu kuntoutuksen asiantuntija, jolla on toimintakyvyn arvioinnin, kuntoutuksen suunnittelun ja koordinoinnin sekä ohjauksen osaaminen. Kuntoutuksen ohjaajalla on vahva osaaminen myös palvelujärjestelmästä ja lainsäädännöstä”, sanoo  Kuntoutusohjaajat ry:n puheenjohtaja Jaana Ylitalo.

Kuntoutuksen ohjaajan tehtävä on toimia kuntoutuksen asiantuntijana moniammatillisissa ja -alaisissa työryhmissä. Toimintasektoreita ovat muun muassa terveys- ja sosiaalipalvelut, TE-palvelut, Kelan ja vakuutusyhtiöiden järjestämät kuntoutuspalvelut, järjestöt, erilaiset projekti- ja kehittämistehtävät sekä itsenäinen yrittäjyys.

Tehtävänimikkeet ja työnsisällöt vaihtelevat organisaation mukaan sisältäen suunnittelu-, ohjaus-, neuvonta-, valmennus-, johtamis-, kehittämis- ja asiantuntijatehtäviä.