Tehy: Suomen linjaukset koronarokotuksesta hämmentävät hoitajia – ”Rokotussuoja on merkittävä työturvallisuuskysymys”

Millariikka Rytkönen muistuttaa, että rokotussuoja on sote-ammattilaisten työn luonteen takia merkittävä työturvallisuuskysymys.

Kuvateksti
Kaksi ensimmäistä covid 19-rokotetta ovat perusrokotteita ja seuraavat tehosterokotteita.
Kuva: Mikko Nikkinen

Tehyn mukaan sote-henkilöstö on hämmentynyttä ja huolissaan Suomen poikkeavasta linjasta alan työntekijöiden neljänsiin koronarokotuksiin verrattuna muihin EU-maihin.

Haluamme tuoda esiin sote-henkilöstön hämmennyksen ja huolen siitä, että Suomen linja sote-henkilöstön neljänsissä rokotuksissa poikkeaa mm. EU-tason suosituksista, kun samalla koronatilanne on jälleen pahenemassa. Rokotussuoja on hoitajille heidän työnsä luonteen takia myös merkittävä työturvallisuuskysymys, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rokotussuositukset ja niihin liittyvä asiantuntemus ovat viranomaisten vastuulla, eikä Tehy ota kantaa niihin.

Lapin sairaanhoitopiiri kertoi tällä viikolla suosittelevansa omille sote-ammattilaisilleen neljättä koronarokotusta vastoin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusta.

Sairaanhoitopiirin henkilökunta saa koronarokotuksia samoina päivinä kuin influenssarokotuksia.

THL ei toistaiseksi suosittele perusterveille sote-ammattilaisille koronarokotusten tehosteannoksia. Se antoi suosituksensa syyskuun lopussa.

THL:n mukaan perusterveiden rokotettujen työikäisten riski parhaillaan kiertävien omikronvarianttien aiheuttamalle vakavalle koronataudille on erittäin pieni.

”Tällä hetkellä ei ole riittävästi tutkimustietoa, joka tukisi sote-ammattilaisten syystalven tehosteannosten suositusta. Alkuperäiset koronarokotteet eivät esimerkiksi ehkäise tehokkaasti ja pitkäkestoisesti koronatartuntoja, tartuttavuutta tai lievää tautia, ja uusista varianttirokotteista emme vielä tiedä tarpeeksi”, ylilääkäri Hanna Nohynek perustelee.

Tehyn Rytkösen mukaan sote-henkilöstö Suomessa on koronarokotusten suhteen eriarvoisessa asemassa sekä EU-maiden tarkastelussa että maan sisäisissä käytännöissä. 

Euroopan komissio on suositellut neljännen koronarokotuksen antamista kaikille sote-ammattilaisille. Myös valtaosa Euroopan maista suosittelee neljättä koronarokotetta sote-alan työntekijöille.