Tehy: Synnytyksiä ei saa vaarantaa

Sairaala- ja päivystysverkostoa on Tehyn mukaan mahdollista tiivistää, kunhan lähipalvelut ja synnytykset turvataan.

Kuvateksti
Suomi on maailman turvallisin paikka synnyttää ja syntyä. Kuva Liisa Takala

Synnytykset eivät saa vaarantua, vaikka sairaalaverkko tiivistyy ja erikoistuu. Terveyskeskuksesta pitää saada kiireellinen hoito niin, että sitä ei tarvitse lähteä hakemaan kauempaa yhteispäivystyksestä. Keinona voisi olla esimerkiksi sairaanhoitajien päivystysvastaanotot.

Tehyn näkemys päivystyksen ja sairaanhoidon rakenteiden uudistuksesta selviää lausunnosta, jonka järjestö on antanut hallituksen esitysluonnokseen.

– Suomi on äiti- ja lapsikuolleisuustilastojen valossa maailman turvallisin paikka syntyä ja synnyttää. Keskittäminen ei saa heikentää tilannetta, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen.

Hallitus esittää luonnoksessaan, että täyden palvelun ympärivuorokautinen päivystys keskitetään kahteentoista sairaalaan.

Viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa ovat laajan päivystyksen sairaaloita. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa sijaitsevat Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Päivystäviä erikoisaloja laajassa päivystyksessä olisivat ainakin kirurgia, anestesiologia ja tehohoito, naistentaudit ja synnytykset, lastentaudit, sisätaudit, neurologia, psykiatria, radiologia sekä yleislääketiede tai geriatria ja akuutti lääketiede.

Tällä hetkellä laajan päivystysvalmiuden omaavat yliopistolliset sairaalat ja suurimmat keskussairaalat. Suurin ongelma laajan päivystyksen ylläpidossa on henkilöstön saatavuus.

Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.