Tehyn asiantuntija: Kangasmaski vasta viimeinen vaihtoehto

Kuvateksti
Tehyn kanta on kielteinen kangasmaskien käyttöön, koska niillä ei voida varmistaa työntekijöiden työturvallisuutta. Kuva: iStock

Kotihoidon ja palveluasumisen työntekijät ovat saamassa ohjeet pandemian aikana työskentelyä varten. Nyrkkisääntö on, että aina pitää suojautua annettujen ohjeiden mukaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö kaavailee edelleen antavansa ohjeita, joissa neuvotaan käyttämään kangasmaskeja, vaikka niiden tehosta ei ole varmuutta. Määräykset koskevat kotihoitoa, ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa sekä vammaisuuden perusteella tarkoitettua henkilökohtaista apua. 

Esitetyssä ohjeessa sanotaan, että terveiden ja oireettomien asiakkaiden lähikontaktissa työskenneltäessä käytetään kirurgisia nenä-suusuojaimia. Jos niitä ei ole käytettävissä, niin on mahdollista käyttää pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta.

– Tämä ei riitä. Ohjeissa pitää korostaa, että kirurgisia nenä-suusuojia käytetään aina ensisijaisesti ja vasta viimeisenä keinona ovat kankaiset suojat, korostaa Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Ojanperä muistuttaa, että jos kangasmaskeja joudutaan kirurgisten nenä-suusuojaimien puutteen vuoksi väliaikaisesti käyttämään, työnantaja vastaa kaikissa olosuhteissa niiden käytön turvallisuudesta. Hoitotyön tutkimussäätiön tutkimuskatsauksen mukaan kankaisten kasvomaskien antama suoja on heikko kirurgisiin suu-nenäsuojuksiin verrattuna.

Tehyn mukaan esitetyissä ohjeissa pitää olla kankaisten maskien pesu- ja huolto-ohje sekä toimenpiteet, miten maskien käyttökuntoa tarkastellaan. Nyt ohjeet puuttuvat.

– Kasvomaskit on syytä hävittää muutamien pesukertojen jälkeen, koska 90 asteen pesu tai keittäminen kuluttavat kangasta ja siitä saattaa käytössä irrota kuituja käyttäjän hengitysteihin ja on näin ollen työturvallisuusriski.

Esitetyssä ohjeessa on muitakin puutteita. Tehy vaatii, että siinä pitää ottaa huomioon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21. huhtikuuta antama ohje, jossa sairastuneita tai oireisia kohdatessa suositellaan käytettäväksi kertakäyttöisiä suojakäsineitä, kirurgisia suu-nenäsuojia ja suojalaseja tai visiirillistä kirurgista suu-nenäsuojusta ja hihallista suojatakkia/esiliinaa.

Joissain tehostetun palveluasumisen ja mielenterveyspalvelujen yksiköissä työntekijät käyttävät omia vaatteitaan. Tehyn mukaan koronaepidemian aikana työntekijällä pitää olla käytössään työantajan hankkimat ja huoltamat työvaatteet, jotka kestävät pesua korkeissa lämpötiloissa.

Tehy korostaa, että kunkin alan työpaikan työsuojelun täytyy sopia yhteistoiminnassa, miten toimitaan kirurgisten nenä-suusuojien puuttuessa. Siksi myös STM:n ohjeessa pitää korostaa työnantajan velvollisuutta huolehtia asiakkaiden ja potilaiden turvallisuudesta kuin myös työntekijöiden työturvallisuudesta.

– Työnantajan pitää kertoa työntekijöille etukäteen suunnitelma, miten mahdollinen ongelmatilanne ratkaistaan.

STM, THL ja Työterveyslaitos ovat antaneet ohjeita suojaimista epidemian alusta alkaen asiakkaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi. Koska aiemmin annettujen ohjeiden noudattaminen ei ole ollut yhdenmukaista, STM on pitänyt välttämättömänä antaa asiasta velvoittavat määräykset. Ne koskevat asiakkaiden suojelua, joilla on kohonnut riski sairastua vakavasti koronavirustartunnan seurauksena.

Tehy antoi 27. huhtikuuta lausunnon STM:lle päätösmääräyksestä, joka koski asumispalveluyksiköitä, laitoksia ja kotihoitoa sekä sitä, miten näissä paikoissa turvataan asukkaiden henki ja terveys. Lausunnossaan Tehy on ottanut kantaa myös työntekijöiden terveydestä ja työturvallisuudesta huolehtimiseen.

Uutinen: Hoitajat kovilla koronaepidemian takia

Täsmennys: Jutun kaksi viimeistä kappaleta lisätty 28.4.2020 klo 12.30