Tehyn ekonomisti Ralf Sund: "Työnantajan matematiikka tarkoitushakuista"

Media toistaa työnantajan lukuja kritiikittä, toteaa Tehyn ekonomisti Ralf Sund.

Kuvateksti
Tehyn ja SuPerin ohjelman vuosittaiset kustannukset olisivat 306–353 miljoonaa euroa, mikä sisältää kaikki työvoimakulut. Taloudellisia muutoksia arvioidaan yleensä vuosimuutoksina.
Kuva: Liisa Takala

Neuvottelukierroksen aikana julkisuudessa on esiintynyt erilaisia lukuja ja arvioita siitä, mitä Tehyn ja SuPerin pelastusohjelma tulisi maksamaan.

Liitot ovat arvioineet, että ohjelman vuosittaiset kustannukset olisivat 306–353 miljoonaa euroa, mikä sisältää kaikki työvoimakulut.

Tehyn ekonomisti Ralf Sund sanoo blogissaan olevansa hämmentynyt siitä, miten kritiikittä media toistaa työnantajien ja valtiovarainministeriön lukuja.

Työnantajan laskutapaa Sund pitää "perin erikoisena", sillä taloudellisia muutoksia tarkastellaan hänen mukaansa yleensä vuosimuutoksina.

"Työnantajan luvut ovat erikoisen ja tarkoitushakuisen matematiikan tuloksia."

Myös valtiovarainministeriö on antanut omat arvionsa kustannuksista.

Ensin ministeriö arvioi, että Tehyn ja SuPerin vaatimus johtaa julkisen sektorin alijäämän kasvamiseen viidessä vuodessa 7,5 miljardilla eurolla.

Ministeriö korjasi lukuaan nopeasti. Korjattu arvio on 3,7 miljardia euroa. 

Valtiovarainministeriön lukua Sund pitää edelleen kyseenalaisena. Hän ei pysty sitä tarkistamaan, koska ministeriö ei ole paljastanut laskelman perusteita. 

Sund selittää, miten Tehy ja SuPer ovat laskeneet kustannukset ja miten työnantaja päätyy omiin lukuihinsa.

Sote-sektorin koko palkkasumma sivukuluineen on 8,5 miljardia euroa. Siitä Tehyn ja SuPerin esittämä 3,6 prosenttia on 306 miljoonaa euroa.

Seuraavana vuonna summa korotussumma nousee hieman, ja viidentenä vuotena vuosikustannus on 353 miljoonaa euroa. 

Työnantaja puolestaan laskee ensin kaikki korotukset yhteen. Sen jälkeen se siirtää Tehyn ja SuPerin ohjelman maksuun koko kuntakentälle. 

"Ensimmäisenä vuotena reilut 300 miljoonaa euroa, toisena vuotena kaksi reilun kolmensadan miljoonan euron pottia. Viidentenä vuotena yli 300 miljoonan osasia on jo viisi kappaletta."

Viiden vuoden aikana yli 300 miljoonan potteja lasketaan yhteen 15 kappaletta, ja lopputulos on 4,8 miljardia euroa.

"Jos sote-liittojen vaatimus maksetaan koko kuntakentälle, kustannus on 12,8 miljardia."