Terveydenhoitaja paras suoja tuhkarokolta

On vain ajan kysymys, milloin jo lähes hävinneet infektiotaudit aiheuttavat epidemioita.

Kuvateksti
Perusrokotussarjan ensimmäinen annos annetaan mieluiten 12 kuukauden ikäisenä. Toinen annos annetaan kuuden vuoden iässä. Kuva iStock.

Raaseporin terveysviranomaiset ovat raportoineet kolmesta tuhkarokkoon sairastuneesta. Tämän vuoksi rokottamattomia raaseporilaisia oppilaita on kehotettu jäämään kotiin joululoman alusviikolla.

Myös kokonaan rokottamattomien päiväkoti-ikäisten on syytä jäädä pois hoidosta. Kotihoitosuositus on voimassa 3. tammikuuta saakka.

– Rajoittamistoimet ovat välttämättömiä. Tuhkarokkoa on maailmalla ja Euroopassa. Ihmiset matkustavat ja rokottamattomat saavat tartuntoja. On mahdoton ennakoida, milloin yhdestä tartunnasta syntyy epidemia, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Pikkulapsena annettavan MPR-rokotteen ansiosta tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan. Yksittäisiä tuhkarokko- ja sikotautitautitapauksia on raportoitu yleensä enintään viisi vuodessa.

Tähän asti 95 prosentin rokotuskattavuutta on pidetty riittävänä. Uusimman tutkimuksen valossa näyttää siltä, että kattavuuden pitää olla 97 prosenttia.

Tästä huolimatta Suomessa on kuntia ja terveyskeskuksia, joissa rokotuskattavuus jää 90 prosenttiin tai jopa sen alle. Esimerkiksi vuonna 2014 syntyneiden MPR:n rokotekattavuus käy ilmi rokotusrekisteristä.

Alhaisimpia lukuja on jo vuosia löytynyt Pietarsaaren seudulta, jossa lasten ja nuorten rokotuskattavuus on vain 60 prosenttia.

– Tilanne on pysynyt samana vuosia. Meillä on kouluja, joissa puolet lapsista on rokottamatta.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa rokotukseen on käytetty pakkokeinoja, kuten rokottamattomien sulkeminen päiväkodin ja koulun ulkopuolelle. Pohjoismaissa on pysytty valistuksen linjalla.

Koska tuhkarokon kaltaiset infektiotaudit ovat lähes hävinneet Suomesta, monet ihmiset eivät ymmärrä, miten vaarallisia tauteja ne ovat.

– Ihmisillä on osin hyvin tunneperäisiäkin syitä kieltäytyä lastensa rokottamisesta. Siksi tiedon lisääminen ei välttämättä auta.

Yksi hyväksi havaittu keino on kuitenkin olemassa, ja sen ylilääkäri Taneli Puumalainen toivoo myös säilyvän – neuvolajärjestelmä.

– Ylivoimaisesti tärkein asia on oma terveydenhoitaja. Säännöllisten kohtaamisten aikana syntyy luottamus terveydenhoitajan ja perheen välillä.  Sen ansiosta rokotukset hoituvat ajallaan.