Tunnista ihmiskaupan uhrit

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat avainasemassa ihmiskaupan uhreja tunnistettaessa.

Kuvateksti
Jokaisella on yleinen ilmoitusvelvollisuus tekeillä olevasta ihmiskaupparikoksesta. Kuva: Lehtikuva /Jussi Nukari

Sote-alan ammattilaiset ovat saaneet ensimmäisen heille suunnatun oppaan, joka auttaa tunnistamaan ihmiskaupan merkkejä ja asettamaan sanansa oikein herkässä asiakastilanteessa. Ohje neuvoo ammattilaisia myös uhrin jatkohoitoon ohjaamisessa ja esimerkiksi rikosepäilyn viemisessä eteenpäin.

– Mitä enemmän ammattilaisilla on tietoa kaltoinkohtelun vaikutusmekanismeista, sitä vähemmän he uupuvat tässä työssä, sanoo psykologi Jaana Suokas-Cunliffe Traumaterapiakeskuksesta.

Tänään oppaan julkistamisessa puhunut psykologi muistuttaa, että uhrille kehittyy traumaattinen kiintymyssuhde kaltoinkohtelijaansa. Mekanismiin kuuluu, että osa traumatisoituneen henkilön persoonasta vastustaa hoitosuhdetta.

Vastaanotolla terveys- ja sosiaalihuollon ammattilainen voi tunnistaa ihmiskaupan uhrin esimerkiksi siitä, että asiakkaan vaivat eivät vastaa hänen tai hänen saattajansa kertomaa tai että hoitoon hakeudutaan myöhäisessä vaiheessa.

Potilaan toistuvat käynnit samanlaisten ongelmien vuoksi, toistuvat abortit, sukupuolitautitestit, infektiot, haavat tai palovammat voivat kaikki kieliä myös ihmiskaupasta. Asiakkaan arkuus ja pelokkuus ja usein vaihtuvat osoitetiedot ovat myös tunnusmerkkejä, joihin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kannattaa kiinnittää huomiota.

Uhri on oikeutettu auttamistoimiin riippumatta siitä, onko hänellä kotikunta vai ei. Vastaanottolain ja EU:n ihmiskauppadirektiivin nojalla ihmiskaupan uhrilla on erityisasema avun ja tuen saajana.

Ihmiskaupan uhreille on olemassa auttamisjärjestelmä, joka toimii Maahanmuuttoviraston yhteydessä. Auttamisjärjestelmä neuvoo ja ohjaa ihmiskauppakysymyksissä. Yhteyden neuvontapuhelimeen (+358 2954 63177) saa ympäri vuorokauden.