Tuomio: Hus joutuu maksamaan kätilöille takautuvasti suoritepalkkioita ultraääniseulonnoista

Käräjäoikeuden mukaan Hus ei menetellyt tasapuolisesti, kun se maksoi ultraamisesta suoritepalkkioita muualla sairaanhoitopiirissä, mutta ei Hyvinkäällä.

Kuvateksti
Hus on maksanut suoritepalkkiota ultraääniseulonnoista alueensa kätilöille syyskuusta 2018 lähtien. Vain Hyvinkäällä kätilöt jäivät alussa ilman palkkiota.
Kuva: Pia Inberg

Kahdeksan Hyvinkään sairaalan ultraäänikätilöä saavat takautuvasti suoritepalkkioita vuosilta 2018 ja 2019. Maksamatta jääneiden palkkioiden suuruus vaihtelee 810 eurosta 1 778 euroon.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Hus on maksanut suoritepalkkiota ultraääniseulonnoista alueensa kätilöille syyskuusta 2018 lähtien.

Lähtöajatus oli, että jokainen ultraäänikätilö tekee 20 sikiöseulaa kuukaudessa, ja sen yli menevistä tutkimuksista maksetaan 5 euroa kappale.

Hyvinkään sairaalassa suoritepalkkiota alettiin maksaa vasta marraskuussa 2019. Kun luottamusmies vaati palkkioiden maksamista takautuvasti Hyvinkään kätilöille, työnantaja ei siihen suostunut. Oikeudessa työnantajan peruste oli, että kyseessä oli tulospalkkio, josta työnantaja saa päättää.

Käräjäoikeus totesi, että Hus ei ole menetellyt tasapuolisesti ja että sen on maksettava palkkiot takautuvasti korkoineen ja myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

”Kyseessä on saman työnantajan palveluksessa olevat ja tismalleen samaa tehtävää tekevät työntekijät. Husin toiminta oli työsopimuslain mukaisen tasapuolisen kohtelun vastaista”, toteaa juristi Hanna Huotari Tehystä.

Kätilöitä avusti oikeudessa Tehyn oikeuspalvelu.

Ultraäänikätilön tehtävän tarkoituksena on ultraääniseulontojen tekeminen raskaana oleville sekä rakennepoikkeavuuksien ja raskausongelmien tunnistaminen.

Hus ei ole ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon.