Tupakointi ennätyksellisen alhaalla

Jos tupakoinnin lopettamisen halutaan entisestään lisääntyvän, pitää tupakoinnin lopettamisen tuki saada kuntoon, sanovat Savuton Suomi 2030 -verkoston asiantuntijat.

Kuvateksti
Tupakoinnin lopettamisen eteen on tehty määrätietoista työtä. Kuva: iStock

Tuoreet tupakointitilastot osoittavat, että tupakoimattomuus kasvaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan työikäisistä, 20–64-vuotiaista tupakoi viime vuonna päivittäin 13 prosenttia. Miehistä poltti 14,6 prosenttia ja naisista 11,9 prosenttia. Vuosituhannen alussa vuonna 2000, suomalaismiehistä tupakoi 27 ja naisista 23 prosenttia.

– Nämä ovat huikeita lukuja kaikilla mittareilla katsottuna. 1940-luvulla miehistä tupakoi peräti 76 prosenttia. Matka nykytilaan on ollut pitkä, mutta lainsäädäntö ja käytännön työ ovat tuottaneet tulosta, sanoo professori Kari Reijula, joka on Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja.

Suomen tilannetta voi verrata Ruotsiin, jossa tupakointi on erittäin vähäistä, mutta nuuskaa käyttää noin joka viides väestöstä. Suomessa savukkeet eivät ole korvautuneet samalla tavoin muilla nikotiinituotteilla.

Reijula ja Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela huomauttavat, että ellei esimerkiksi nuorten lisääntyneeseen nuuskaamiseen puututa nopeasti, hyvä terveyttä tukeva kehitys pysähtyy Suomessa.

– Ongelmana on myös tupakoinnin lopettamisen tuen saatavuuden epätasainen jakautuminen eri puolilla maata. Tupakointi ei ole tähänkään asti vähentynyt itsestään, vaan sen eteen on tehty määrätietoista työtä ja tätä työtä on jatkettava edelleen, muistuttaa Kolstela.

Savuton Suomi 2030 -verkosto täyttää tänä vuonna kymmen vuotta. Idean verkostosta antoi vuonna 2006 entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Joukko terveysalan vaikuttajia lähti viemään ajatusta eteenpäin ja vuonna 2008 perustettiin Savuton Suomi 2040 -hanke, josta tuli myöhemmin Savuton Suomi 2030 -verkosto.

Vuosiluku 2030 viittaa tupakkalain tavoitevuoteen, jolloin alle viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai muita nikotiinituotteita.

– Suomi on ensimmäinen maa, jossa tavoite on kirjattu lakiin. Tämä osoittaa, että myös päättäjämme ottavat savuttomuustavoitteen tosissaan ja näkevät, miten tärkeä se on terveyden edistämisen kannalta, toteaa Reijula.